HakanBrostromQ MickeOstlund

Jazz de Luxe på Kafe de Luxe

HakanBrostromQ MickeOstlund

 En fråga som jazzklubbar landet runt funderar över är hur man ska föryngra sin medlemskader. En väg är att samarbeta med olika lokala musikutbildningar samt kanske att hålla konserter på något stamlokus för yngre personer.

Jazz i Växjö har med fredagens konsert med Håkan Broströms kvartett gjort ett försök i denna riktning. Samarbete med jazzlinjen vid S:t Sigfrids folkhögskola och lokala mat och nöjesmetropolen Kafe de Luxe för att kunna boka ett toppband till en fredagskväll! Mycket lovvärt initiativ som vi hoppas kan fortsätta framöver.

Lokalen är en på många sätt klassisk jazzmiljö, en trång och lite stökig källare. Några aningen högljudda ungdomar som kanske blev överraskade av kvällens program, en intresserad publik som sitter lite närmare scenen och hörbart uppskattar det som spelas.

HakanBrostrom MickeOstlund

Musiken är intensiv och stark och dränker rätt väl de som är mer intresserade av att prata. Men det är sannolikt sådant som man får vara beredd på om man väljer ett spelställe som detta.

Och musiken som spelades under ett hetsigt set var naturligtvis av bästa märke! Alla fyra musikerna verkade vara på spelhumör och Broström själv pressade verkligen allt ur både lungor och instrument i en stark avslutning där han till slut endast kompades av Starks pådrivande trummor.

Palle Danielsson visade vilken suverän basist han är i flera sammanhållna och intressanta bassolon.

Ludvid Berghe trakterade ett nutida el-piano som lät överraskande likt ett ”vanligt” akustiskt. Någon trodde att Jacob Karlzon skulle spela piano i kvartetten, men om Berghe var vikarie, så tror jag inte publiken märkte detta. Stor spelglädje och genomgående ett idérikt spel.

Musik med stor närvaro, där den intima och förtätade klubbstämningen bidrog till ett lyckat resultat. En större konsertlokal är roligt det också, men det blir något speciellt med den närkontakt med musikerna som uppstår i en lite mindre lokal.

Hoppas att åtminstone några procent av de yngre i publiken kan tänka sig att komma åter om det blir en fortsättning på ”jazz i källaren”!

 

Text: Jan Strand
Bild: Micke Östlund

Kafe de Luxe, Växjö 2 nov 2012

Håkan Broström as ss, Ludvig Berghe p, Palle Danielsson b, Bengt Stark dr.

Annonser
Annonser