george-duke-widescreen

Jazz is the teacher, funk is the preacher

george-duke-widescreen

Pianisten George Duke med grupp gästade Fasching med två speldagar och på denna första kväll var det mer än välfyllt.

Duke är en genremässig globetrotter som rör sig obehindrat i olika musikaliska landskap och han gav rikhaltiga prov på både sin bredd och mångsidighet men visade också på betydelsen av att ha ”djup” även om spelar i mer lätta och publika genrer. Grunden var funk med stora doser soulinfluerad blues och jazz i en mix där varje ingrediens lyftes fram och blev tydlig.

Kvällen inleddes med några stämningsskapande låtar med afrikanskt mjukgung respektive latinsk laidback som fond. Att det var ett mycket tight band som Duke hade med sig blev påtagligt med en gång, inte minst basisten Mike Manson hade ett oerhört driv i sitt spel och var den som efterhand vid sidan av Duke klev fram med flera intrikata solon.

Slagverkaren Ronald Bruner var ytterst flexibel och gav det metriska understöd som solid funk kräver. Gitarristen Jef Lee Johnson hade initialt en rätt låg profil men växte med kvällen.

Spelningen presenterade ett urval av material ur Dukes karriär från tiden med Cannonball Adderley – där han ersatte Joe Zawinul – åren med Frank Zappa, en tribut till Mahavishnu Orchestra – som Duke inte spelade med men fanns i deras närhet – till den mer soulorienterade funken som blivit hans primära signum både som kompositör, arrangör och producent.

Duke är en varm och generös scenpersonlighet som med humor kommenterade sin musikaliska gärning bl.a med en festlig anekdot kring kontakten med Miles Davis på mitten av åttiotalet då Duke skrev och producerade ett antal låtar till dennes skiva Tutu.

Gruppen spelade två timmar rakt av utan paus och skapade ett tryck som formligen exploderade i slutet i ett antal renodlade funklåtar av Sly Stone och James Brown, där den eminente basisten Mike Manson gjorde stor skillnad.

Sammantaget en välmatad konsert som gjorde skäl för devisen ”Jazz is the teacher, funk is the preacher”, och som predikant var George Duke oemotståndlig denna kväll.

Ulf Thelander


Fasching Stockholm den 20 november 2011
George Duke
George Duke p elp synth vo, Jef Lee Johnson g, Mike Manson elb, Ronald Bruner dr.

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54880) [1]=> int(54382) [2]=> int(55161) [3]=> int(51323) [4]=> int(54968) [5]=> int(54735) [6]=> int(50803) [7]=> int(54787) [8]=> int(55149) [9]=> int(54790) [10]=> int(55167) [11]=> int(54566) }