siegmundfreudsmother.jpg

Jazzbrunch i Lund – Sigmund Freud’s Mothers

siegmundfreudsmother.jpg
Foto: Lasse Seger

Jag kan inte på rak arm komma på något annat ” tributband” än Lars Gullikssons Sigmund Freud’s Mothers. Åtminstone inte inom jazzgenren. Så lite unikt är detta projekt nog.

Gullikssons vurm för Mingus började för mer än 25 år sedan och genom åren manifisterade sig detta intresse i tankar på att spela Mingus  musik på  Minguskt vis. Inte som rena plankningar utan snarare genom att förmedla  stämningar och känslor  förknippade med denna en av jazzhistoriens basgiganter.

När nu detta ”Swedish Mingus Band” , som det också kallas,  gjort sig omaket att resa ända till Skåne för ett enda gig så var det väl nästan givet att Plektrums jazzbrunch denna lördag skulle ha fullt hus ( kafédukat ) med både Mingusfans och lyssnare intresserade av svenska jazzmusiker  av idag.

Man kan väl säga att de sju i gruppen med råge levde upp till Mingus alla kännetecken. Både spretigt och ibland kaotiskt ensemblespel och däremellan bedövande bredsidor av de fyra blåsarna,  allt varvat med enkelt mellansnack av Gulliksson och solon som självlklart inspirerats av allehanda Mingusmusiker.

Jag är känslig för ordningsföljden på låtar, både när det gäller skivor och konserter, så jag tycker det var ett misstag av Gulliksson att mjukstarta med lugna Oh Lord Don´t Let Them Drop That Atomic Bomb On Me i stället för att ge publiken en lusing direkt med t e x Boogie Stop Shuffle och på så sätt få oss på gott humör från första ton.

Roland  Keijser  valde altsaxen i  All The Things You Could Be By Now …. Och brände iväg skarpa tonkaskader som kom att höra till konsertens höjdpunkter. Keijser är duktig på vilken sax som helst men jag menar att alten är hans instrument före andra.

Vad mer ? Tja, en trevlig bas/flöjt duell i Meditations t e x. Och Gullikssons fina tenorsolo i bluesen Orange Was The Colour…… Jag vet inte om det är att ta i men om man blundade här och där så kunde man gott tro att det var Mingus bakom basen och inte Ulf Åkerhielm. För övrigt ingen nämnd ingen glömd. Så då till slut, efter ett längre basintro stod ”mödrarna” på ordentligt i en lysande Better Git Hit In Your Soul som också hyste ytterligare ett vasst altsolo av Roland Keijser. Jag tror minsann att eftermiddagen var hans !

Brunchmeny:

 Oh Lord Don´t Let Them Drop That Atomic Bomb On  Me – All The Things You Could Be  By Now If  Sigmund Freuds Wife Was Your Mother –  Diane – Tijuana Giftshop – Boogie Stop Shuffle – Meditations –  Orange Was The Colour Of Her Dress Then Blue Silk – Moanin’ – Invisible – Lady Better Git Hit In Your Soul – Jelly Roll/Jelly Roll Soul  (extranummer ) 

Mejeriet

Lund lördagen den 14 mars 2009

Lars Gulliksson bs, ts ,fl

Roland Keijser as, ts

Nils Janson tpt (inhopp för Karl Olandersson )

Klas Jervfors, tb

Matti Ollikainen, p

Ulf Åkerhielm, b

Sebastian Voegler, dr

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54566) [2]=> int(54968) [3]=> int(55149) [4]=> int(54880) [5]=> int(54382) [6]=> int(54787) [7]=> int(54731) [8]=> int(54735) [9]=> int(51323) [10]=> int(54790) }