Cinderella Bandet 2

Jazzkryss med crooner

Cinderella Bandet 2

 Säg ”crooner” och namn som Bing Crosby, Dean Martin och förstås Frank Sinatra tonar fram. Tänk crooner på svenska och en självklar association blir den från början turkiske och sedan 1962 försvenskade sångartisten Hayati Kafe.

Tillsammans med en väl samstämd kvartett under ledning av pianisten, trombonisten, sångaren och visslaren Ulf Johansson Werre framträdde Hayati Kafe på jazzkryss med Cinderella under en skönt gungig färd över Ålands Hav, 6-7 november.

 Att en crooner ska behärska The American Songbook utan och innan är ett grundkrav. Den utomordentligt välsjungande Hayati Kafe har i sin repertoar på nära tusen låtar så gott som alla de sånger som nämnda sångbok föreskriver.

Under jazzkryssningen bjussade han på ljuvliga ballader som Come Rain Or Come Shine, Over The Rainbow och Shadow Of Your Smile, men även snabba alster som Too Close For Comfort, Just One Of Those Things och After You´ve Gone. Dynamik, timbre och balans – allt var inkluderat.

Cinderella Hayati

Precis som de amerikanska förebilderna har Mister Kafé också förmågan att få publiken på ett lyssnarvänligt humör. Vilket sker med såväl glimten i ögat som avspänt och proffsigt tajmat mellansnack. Apropå tajming är denne mångerfarne vokalartist även en mästare på att indela sångerna på ett rytmiskt spännande vis. Samtidigt som han ständigt bemödar sig om att tolka texterna med stark inlevelse.

Cinderella Werre

Ulf Johansson Werre hör till de få som bemästrar två vitt skilda instrument utan att det verkar ställa till några som helst problem. Snarare är det så att hans energi och tekniska färdigheter synes outsinliga, oavsett han levererar pilsnabba löpningar och breda ackord på klaviaturen eller lockar fram kvillrande snabba fraseringar på trombonen.

Om man blir begeistrad eller ej må vara en smaksak. Men när han fokuserar på ett välmodulerat trombonspel i mediumtempo blir det uppenbart att denne synnerligen utåtriktade musiker har mycket att bjuda på; såväl för glada entusiaster som mer kräsna finsmakare.

Cinderella AndreasPetterson

Andreas Pettersson trivs tillsammans med Ulf Johansson Werre, det är uppenbart. Teknisk briljans förvisso, men det finns hos denne gitarrvirtuos även ett skönt meditativt sinnelag som passar väl in i hans ofta intrikata harmoniska utflykter. Undrar man, under en våghalsig solistisk utflykt signerad Andreas Pettersson, vart han månne är på väg, ja då ges svaret efter lagom många chorusutlägg att han visste exakt var målet var beläget.

Slika klättringar på harmoniernas utsida är en av de finesser som skänker lyssnarglädje och triggar insikten att bra musik ska produceras utan säkerhetslina.

Cinderella KenjiRabson

Kenji Rabson har amerikanskt ursprung och har vuxit upp i en skola där Paul Chambers var en av mönstereleverna. Detta underbart solida, kreativa och samtidigt fundamentala sätt att hantera kontrabasen har Kenji Rabson tagit med sig till Sverige.

Tack för det; hans insikt och färdighet i att fabricera ett ständigt välformulerat och rytmiskt livgivande spel är såväl betryggande som upplevelserikt. Så pass inriktad på att fungera som rytmiskt ankare är denne Kenji Rabson att han säger sig inte vara så värst intresserad av att spela solo. Och ändå – hans solon är alltid ytterst hörvärda

Cinderella CalleRasmusson

Calle Rasmusson är ett av de senaste tillskotten bland vårt lands relativt många försigkomna trumslagare. En sann så kallad time-keeper är han, som när det passar kan formligen explodera i välavvägda slagverkskaskader.

Men bara ibland. Calle Rasmusson ser – precis som Kenji Rabson – sin roll i första hand som understödjande och framåtsyftande. Långa trumsolon är inte hans likör och han utför sina slagverksinpass utan stora åthävor. Men den där skönt gungande rytmiska trampolinen som solisterna kan ta avstamp ifrån, den fixar han alltid med kronologisk ackuratess.

 

Text: Leif Domnérus
Foto: Nilla Domnérus

 

Jazzkryss med Cinderella, 6-7 december.

Medv: Hayati Kafe, Ulf Johansson Werre, Andreas Pettersson, Kenji Rabson & Calle Rasmusson.

Cinderella Bandet


Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54305) [2]=> int(54209) [3]=> int(54566) [4]=> int(54353) [5]=> int(54329) [6]=> int(50803) [7]=> int(54325) [8]=> int(54541) [9]=> int(51323) [10]=> int(54013) }