Jeff Parker bjöd på en kväll för intellekt, kropp och själ

Foto: Johan Jacobsson Franzén

Jeff Parker and the New Breed
Fasching, Stockholm, 28 januari 2020.

Den amerikanske gitarristen Jeff Parker, baserad i Los Angeles, har under många år varit aktiv på den kreativa musikscenen och arbetat med jazz, rock, impro och experimentell musik i olika former och konstellationer. Mest känd är han kanske från Chicagobandet Tortoise. Till Fasching kom han med sin grupp The New Breed – som spelat ihop under ett antal år – som en del av en Europaturné med syfte att också lansera den nya skivan Suite for Max Brown. I gruppen ingår altsaxofonisten och klaviaturspelaren Joshua Johnson, basisten och synthspelaren Paul Bryan och trumslagaren Jamire Williams.

Låtarna i första set var flera hämtade från första skivan The New Breed från 2016, medan andra set innehöll låtar från det nya albumet. Detta upplägg gjorde det möjligt att verkligen få höra och uppleva den musikaliska bredden hos bandet, vilken är stor!

När Parker spelar mer jazzigt, vilket han gjorde i några nummer, som i ett makalöst solo i andra set, går tankarna oundvikligen till stora gitarrister och förebilder som Wes Montgomery. Men det som gör gruppens musik, som helhet, särskilt intressant och spännande är blandningarna av stilelement, ofta i ganska komplexa kompositioner, där det hela tiden händer saker och man som lyssnare måste vara koncentrerad. Men det bjöds också på mer avspända låtar, som den vackra, soulfulla och modala låten innan paus med underbart saxspel av Johnson.

The New Breeds musik vilar på en trygg och medveten afrikan-amerikansk grund, med all den rikedom som det innebär av till exempel blues, jazz och angränsande former, men här finns och nya klanger från synthar och elektronik, med förinspelat ljud, som i första låten Executive Life. Ibland drar musiken åt den mer progressiva rocken i sitt uttryck. I några nummer sjöng Parker, som i Go Away från nya skivan.

Den initierade publiken på ett halvfullt Fasching fick sammanfattningsvis en minnesvärd, musikalisk kväll för såväl intellekt som för kropp och själ. Som extranummer spelade man en underbar tolkning av John Coltranes vackra After the Rain.

Roger Bergner

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54639) [1]=> int(54735) [2]=> int(54707) [3]=> int(54790) [4]=> int(54382) [5]=> int(54787) [6]=> int(54715) [7]=> int(54541) [8]=> int(54566) [9]=> int(54731) [10]=> int(50803) [11]=> int(51323) }