Jeff Parker bjöd på lågintensiv hybridjazz

Jeff  Parker Group
Fasching, Stockholm, 5 april 2017.

Gitarristen Jeff Parker har sedan 90-talet varit en del av den formmässigt fria, obundna  och eklektiska jazzscenen i Chicago. Parker har bland annat spelat med grupperna Tortoise, Isotope 217 och Chicago Underground Orchestra samt ingått i flera samarbeten med trumpetaren Rob Mazurek och saxofonisten Ernest Dawkins. En bred och brokig bakgrund, där Parkers ofta lågmält innovativa spelstil skapat kontrast och motvikt i de sammanhang han rört sig.

Det är en initialt ganska svårbestämd, lågintensiv hybridjazz som gruppen presenterar med inslag av såväl komplex progressiv rockjazz som funkig popjazz med enkla rytmmönster som loopas. Kring detta lägger Parker intrikata soloutvecklingar, där det melodiska linjerna är räta och distinkta samtidigt återhållna och avmätta.Det finns både en distans och en närhet i gruppens collageartade sätt att arbeta.

Saxofonisten Josh Johnson spelade mestadels piano, men de tillfällen han greppade altsaxen brände det till ordentligt. Slagverkaren Jamire Williams höll samman fogarna i de ofta lösa och spretiga kompositionerna, men skapade också stort utrymme för de övriga genom sitt ömsom metriska ömsom punkterande rytmarbete. Basisten Paul Bryan fungerade som moderator och spelfördelare samtidigt som han tog ett rätmättigt stort soloutrymme med sin mjuka lyriska spelstil. Merparten av materialet var eget, där gruppen täcker av stora ytor med sitt minimalistiska och reducerande angreppssätt.
Resultatet blir stundtals förbryllande och förvirrande, men samtidigt öppnande och engagerande. Det skenbart enkla blir komplext och det skenbart  komplexa blir enkelt. Att som avslutning spela en sofistikerad version av Burt Bacharachs This Guy’s in Love with You – vilken genom trumpetaren Herb Alpert försorg blev en av easy-listening protyp på sjuttiotalet – kändes helt logiskt.

Jeff Parker är en musiker med flera bottnar som på ett lågmält, ibland nästan försynt sätt vände på perspektiven och skapade både oväntade och egensinniga spellösningar vilka positivt överraskade Faschingpubliken …

Ulf Thelander

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54880) [1]=> int(50803) [2]=> int(54968) [3]=> int(55167) [4]=> int(54735) [5]=> int(54566) [6]=> int(54382) [7]=> int(55149) [8]=> int(55161) [9]=> int(54787) [10]=> int(51323) [11]=> int(54790) }