JesperKviberg

Jesper Kvibergs Social Club of Music spelade positiv musik i Aneby

JesperKviberg

En dyster och gråkulen höstkväll var det liksom klubb i klubben i Aneby. Trumslagaren Jesper Kviberg var på besök med sin alldeles egna sociala musikinrättning. Denna gång med en nedbantad variant av den oktett som spelar på nyligen utkommen dubbel-cd (recension kommer sannolikt i OJs första nummer 2011).

Den ofta månghövdade publiken i Aneby uteblev delvis denna kväll, kanske trodde man att Kviberg skulle spela något väldigt modernt och ”konstigt”. Synd att inte fler tog chansen att höra Kvibergs versioner av några standardnummer plus soul och gospelanfrätt hard-bop. Dessutom en fin version av Taubes Fraganzia. I Magnus Kjellstrand har Kviberg nämligen en mycket välsjungande ”crooner” av klassiskt snitt. Bevisades bland annat i Hasse och Tages fina översättning av Gershwins But not for me. 

Kjellstrand visade sig också vara en jäkel på kromatiskt munspel! Roligaste solist vara annars Johan Setterlind med mycket välformulerat spel. Vacker ton dessutom i både trumpet och flygelhorn. Ordinarie basist Peter Forss hade fått förhinder så Jan Adefelt fick hoppa in som vikarie. Man hade bara ”torr-repat” sa Kviberg, något som vi i publiken inte märkte alls! Kviberg bidrog till en avspänd och trevlig kontakt med publiken via mellansnack och presentation av musiken. Och naturligtvis till en svängig grundton med sitt pådrivande trumspel. Carl Bagge har den senaste tiden varit fullt upptagen med att arrangera musiken till Stockholm Stadsteaters uppsättning av Aniara. Med Kviberg fick han möjlighet att koppla av i ett mera improviserat sammanhang.

Genomgående positiv och glad, ”social” musik som gjorde höstmörkret något ljusare. Där missade ni något, Aneby-bor!

Jan Strand

Aneby jazz klubb 26 oktober 2010
Jesper Kvibergs Social Club of Music

Johan Setterlind tp flh, Magnus Kjellstrand as munspel vo, Carl Bagge p, Jan Adefelt b, Jesper Kviberg dr.

Annonser
Annonser