Joel Lyssarides har något stort på gång

Foto: Leo Ahmed

Joel Lyssarides
Stockholm Jazz Festival, Södra Teatern, 13 oktober 2019.

Pianisten Joel Lyssarides har snabbt blivit en integrerad del av den samtida svenska jazzscenen. Hans influenser sträcker sig från klassisk musik via svenska folkvisor, argentinsk tango och grekisk folklore till modern pianojazz. Lyssarides musik har streamats över två miljoner gånger på Spotify så hans genomslag är enormt med jazzmått mätt.

En sponsrad Steinway-flygel är på plats när Lyssarides intar scenen med Rasmus Blixt Svensson (tr) och Niklas Fernqvist (b). Jazzradion spelar in och det är release för nya skivan A Better Place (Prophone/Naxos) så merparten av musiken är hämtad från det nya albumet. Förväntningarna är höga men Lyssarides visar inte minsta tillstymmelse till nervositet. Fingertoppskänsla i timing, frasering och pausering är hans signum. Den virtuosa pianisten har ett romantiskt anslag och de oförutsägbara modulationerna är tilltalande.

Trion spelar betydligt djupare, innerligare än tidigare. Den täta ljudbilden som är grunden för deras klangvärld lutar sig åt det drömska, de svepande ackorden inbäddas i en smakfull melodik med stor finess. De många temposkiftningarna balanseras väl av den skira tystnaden. Minnesvärda blir en expanderad version av Guadalquivir från debutalbumet Dreamer (Prophone/Naxos, 2018) och den vemodiga A Better Place som är tillägnad en av Lyssarides vänner som tog sitt eget liv. Fado är en annan pärla med sin laddade, folkloristiska färgning.

Det känns att något stort är på gång med Joel Lyssarides. Huruvida han kommer att axla manteln efter svenska giganter som Esbjörn Svensson och Bobo Stenson återstår att se – men förutsättningarna finns.

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser