Jözzejassen under tak!

Jazz för alla, med tonvikt på tillgänglig musik som det svänger om. Den filosofin brukar prägla Jözzejassen, och årets festival blev inget undantag.I år hade Arvika Jazz & Blues Club övergett hamnen och återgått till platsen där det hela startade, det som var Folkets Hus och som nu är uppgraderat till krogen Ritz.

Det var länge sedan festivalen hade ett storband på programmet, och den som väntat på något gott får nu höra Bohuslän Big Band med ett program inspirerat av samarbetet mellan Duke Ellington och Ella Fitzgerald. BBB är ett av våra få heltidsanställda storband, och levererar ett pålitligt ensemblespel i de Ellingtonska/Strayhornska arrangemangen, och man har dessutom solister av rang – lyssna på pianisten Tommy Kotters lysande intro till Stompin’ at the Savoy! Och så har man en gäst i en klass som matchar bandet – från Danmark kommer Veronica Mortensen, och hon tolkar de vokala partierna med värme, sväng och integritet.

 

 

En ryggrad i Arvikas jazzliv utgörs av kretsen kring Jörgen Zetterquist. Där finns många engagerade musikanter som står för kontinuiteten, och som stöder nästa generation genom att vara mentorer och ge speltillfällen till de många unga musikerna. Ett exempel är kvartetten Ambiens, tre studenter som har sång och gitarr i förgrunden och jazzklubbens Fredrik Kaudern på bas i bakgrunden, och som bland annat spelar en inspirerad version av Michel Legrands I will wait for you. Från stora scenen hörs samtidigt tillbakalutad swing och sweet av känt märke, för ingen Jözzejass är komplett utan Jörgen Zetterquist med kornett och vänner, och publiken trängs och trivs.

Magnus Lindgren är en mångsysslare, en multibegåvning och musikskapare som inte står främmande för att pröva nya uttryck. Hans koncept Batucada Jazz är inspirerat av brasilianska slagverksgrupper och deras rytmer. Att krydda jazz med influenser från Latinamerika är visserligen inget nytt, men den totalintegrering av musikformerna som Magnus står för är fräsch och oemotståndlig. Det är en sann upplevelse att köras över av det magnifika utspel som blir resultatet när de tre slagverkarna kokar sin brygd bakom gitarr, bas, piano och Lindgrens många instrument.    

 

 

 

 

 

Erik Söderlind - Batacuda Jazz 

 

Lägg till detta namn som de fem magnifika blåsarna i norska Brazz Brothers, Rebecka Thörnqvist och Louise Hoffsten – artister som inte har för vana att göra någon besviken – så framtonar bilden av ett kvalitetssäkrat program där knappast någon bett att få entrépengen tillbaks.

 

 

Louise Hoffsten - också på Jözzejassen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Jo, det känns väldigt bra, summerar Fredrik Kaudern de tre festivaldagarna. Publik och artister var nöjda, lokaler och organisation på Ritz fungerade bra, och vi fick de 500 personer per kväll som vi hade hoppats på.

Foto av Ronnie Eliasson, tel. 0570-18817

Text av Olle Hernegren (urspungligen publicerad i NWT 7 september)

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(54731) [2]=> int(54707) [3]=> int(54382) [4]=> int(54566) [5]=> int(54639) [6]=> int(51323) [7]=> int(54715) [8]=> int(54746) [9]=> int(54329) [10]=> int(54541) [11]=> int(50803) }