John Scofield – lekfullt och lättsamt med respekt

John Scofield har i likhet med sin instrumentkollega Bill Frisell enträget och målmedvetet grävt och utforskat den amerikanska musikmyllan. De har dock rört sig i olika regioner och rotsystem, Frisell i country- och bluegrassmusiken och Scofield i r&b, soul och New Orleans funk bl.a dokumenterat på skivan Piety Street.

På Fasching bjöd Scofield generöst på en bred mix av egna och andras låtar i utsträckta versioner, lekfullt och lättsamt men samtidigt med stor respekt för materialet. Trion arbetar mycket tätt och sammanvävt och gör verkligen skäl för namnet Organic Trio, då både arbetssättet och kvaliteten i hög grad är genuin och organisk, rakt på utan några konstlade eller onödiga tillsatser.

Liksom Scofield – som sällan upprepar sig även om han signum, den tvära korthuggna spelstilen färgar det mesta han gör – var det få tillfällen som hammondorganisten Larry Goldings tog några genvägar utan han spelade genomgående klichebefriat och innovativt med ett starkt driv.

Likaså trumslagaren Gregory Hutchinson hade ett både intensivt och avskalat spelsätt, lyhört markerande men utan att övertrassera de rika inpass som de övriga gav. Merparten av kvällen gick ett högt tempo med stadiga funkrytmer som bottenplatta, men det fanns även hållpunkter med själfyllt balladspel som i Ray Charles tårdrypande Crying time.

Även några standars vreds och vändes på exempelvis Billy Eckstines I want to talk abou you och You don`t know what love is, vilka båda för övrigt finns med på Scofields senaste cd A moment´s peace där Larry Goldings medverkar.

Sammantaget en fullmatad spelning av musiker för vilka traditioner inte är ett mål utan ett verkningsfullt medel, vilket gör att även historiens nyskapande kraft blir synliggjord.

Ulf Thelander

Fasching Stockholm den 5 mars 2013.
John Scofield Organic Trio

John Scofield g, Larry Goldings org, Gregory Hutchinson dr. 

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(55149) [1]=> int(54787) [2]=> int(54880) [3]=> int(50803) [4]=> int(54735) [5]=> int(54790) [6]=> int(54731) [7]=> int(51323) [8]=> int(54566) [9]=> int(54382) [10]=> int(54968) }