Eksjo

Kaffe med bop i Eksjö

Eksjo

Tenorsaxofonisten Lars Larsson och trumslagaren Peeter Uuskyla som duo. Färre musiker men precis samma höga konstnärliga innehåll avgör jag raskt utan att ha varit på Fylkingen i fredags! Förutom fint spel av Larsson/Uuskyla så bidrar den lätt absurda stämningen på Krusagården till helhetsupplevelsen. Ett gammalt, stort och vackert trähus i centrum av Eksjö.

Konst och diverse hantverk på väggar och hyllor och fina handarbeten på alla bord. De senare bestås sannolikt av ett flertal äldre damer som dessutom brukar vara närvarande på måndagarnas musikkvällar. För att träffas, men också för att servera kaffe och hembakt efter kvällens musik.

Och musiken som oförtröttligt ordnas av Roger Sundström (som är Krusakultur, sök på Facebook), är ju inte alltid sånt som man hör varje dag.  Dessa äldre damer tycks dock inte störas av detta utan kommer varje musikkväll. ”Jo det lät kanske lite konstigt, men spelade dom inte någon känd låt mitt i nånstans?”

Resterande publik är en handfull lyssnare som tycker det är kul med livemusik i största allmänhet. Stämningen blir avspänd och trevlig, efter spelningen kan man äta en muffins och prata med musikerna. Peeter Uuskyla berättade om tillfälligheter som förde honom och Peter Brötzman till Mexico City och en tio-dagarsspelning med lokala musiker.

Eller samarbete med Mikolaj Trzaska i Gdansk. Och så mindes han citatet från Povel Ramel – ”kaffe med bop”. Lars Larsson hade varit i Eksjö förut, spelat på stadsfestens stora scen med Caroline af Ugglas. Live-marknaden i övrigt var rätt dyster. Att spela var möjligt. Att få betalt var svårare!

Musiken i måndags var en lång improvisation som hela tiden höll sig inom den ”föreställande” underavdelningen av fritt improviserande. Larsson plockade sönder och bökade med diverse melodifragment på ett ändå sammanhållet och meningsfullt sätt. Uuskyla höll igång några olika rytmiska figurer parallellt med en stor frihet i uttrycket. Dynamiskt och lyhört samspel!
En trevlig upplevelse, både musikaliskt och socialt!

Jan Strand

Krusagården Eksjö 16 jan 2012.
Lars Larsson ts, Peeter Uuskyla dr.

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54541) [1]=> int(54305) [2]=> int(54325) [3]=> int(54382) [4]=> int(54329) [5]=> int(54013) [6]=> int(51323) [7]=> int(50803) [8]=> int(54353) [9]=> int(54209) }