Karibiska rytmer, expressiv frijazz och fusion med Theon Cross på Fasching

Teckningar: Martin Ehrling

Theon Ccross / Joshua Idehen, Fasching Stockholm den 25 maj 2022

Joshua Idehen inledde denna energifyllda kväll på Fasching med sin mycket suggestiva och direkta form av spoken word uppblandat med soulfyllda sånginslag. Idehen, med rötter i Nigeria, backas upp av Luvig Parment som inducerar tunga elektroniska beats blandat med suggestiva ljudlandskap och processade bakgrundkörer. Det blir medryckande, tempofyllt och en logisk länk till kvällens huvudakt Theon Cross grupp med vilken Idehen samarbetat tidigare. Cross befinner sig i centrum för den heta jazzscenen i östra London och ingår i Shabacka Hutchins Sons of Kemet, Cassie Kinoshis SEED Ensemble men har också haft nära samarbeten med Nubya Garcia och Moses Boyd för att nämna några.

Cross spelar tub  modell större vilken han stundtals förstärker elektroniskt. Två egna skivor hittills, Fyah (2019) och den elektroniskt mer introspektiva Intra-I (2021). Konserten, som gavs i ett långt set, blev en blandning av det mesta, en crossover och mixning av stilar och influenser, mycket karibiska tongångar då Cross har rötter i Jamaica, men också frijazzinslag samt mer expressiv fusion. Till det senare bidrog gitarristen Nikos Ziarkis, med en stor arsenal av pedaler som han nyttjade flitigt och varierat. Tenorsaxofonisten Chelsea Carmichel tog alltmer plats med ett kraftfull, bluesbehängt spelsätt som motvikt och komplement till Cross dominerande tubaexcesser. För Cross är en verklig ekvilibrist, där nyanserna efterhand blev alltmer framträdande och bredden i detta oftast trögrörliga blåsinstrument livfullt demonstrerades.

Tempot var genomgående högt från start, men till skillnad vad som brukligt är vände Cross på spelordningen och landade i ett lugnt avslappnat läge bl.a med en lyrisk, långsam ballad mot slutet. Tillfällige inhoppade trumslagaren Andreas Ziarkas, broder till gitarristen, blev alltmer varm i kläderna och höll genomgående koll på de komplexa rytmer som Cross kompositioner byggs kring.

.Ulf Thelander

 

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54566) [1]=> int(54639) [2]=> int(51323) [3]=> int(54790) [4]=> int(54731) [5]=> int(54735) [6]=> int(54787) [7]=> int(54541) [8]=> int(54707) [9]=> int(50803) [10]=> int(54715) [11]=> int(54382) }