Karolina Almgrens traditionsmedvetna samtida jazz imponerade

Foto: Marcus Fägersten

Karolina Almgren Projekt
Hos Morten Café, Ystad Sweden Jazz Festival, 4 augusti 2017.

En välfylld caféinnergård mötte Karolina Almgren Projekt med viss nyfikenhet. Det stod två trumset på scen och enligt programmet skulle en cellist medverka också. Ackordinstrument saknades. Vilken sorts jazz var det egentligen frågan om här? En kortfattat svar skulle kunna lyda ”traditionsmedveten samtida jazz”. Repertoaren var en blandning av Karolina Almgrens egna kompositioner och hennes arrangemang på musik av Wayne Shorter (Mahjong), några visor och någon standard. Vad gäller arrangemangen hade Almgren lyckats väl med att stundtals låta cellon smälta samman med sopransaxen eller kontrabasen och uppnå en klang som gör att 1+1=3.

Som gruppnamnet indikerar dominerades konserten av Karolina Almgren som kompositör och arrangör, men framförallt som sopransaxofonist. En stor uppgift att axla, men hon gjorde det med den äran, vilket var tydligt redan från början, då Almgren inledde solo med variationer på Uti vår hage. Dock: aldrig en egotripp, utan alltid med musikens bästa för öronen.

När jazzmusiker spelar vismaterial blir det ibland för snällt och tillrättalagt. Det såg Karolina Almgren till att det inte blev. I mitten av konserten bjöds publiken på ett aggressivt visarrangemang som kulminerade med väl använda dubbeltrummisar (Malin Almgren och Martina Almgren) som såg till att det blev ordentligt tryck från scen samtidigt som cellisten Anni Egecioglu börjar sjunga helt oförstärkt. Intensivt, välarrangerat, samspelt och djupt mänskligt. Konsertens höjdpunkt för undertecknad.

Något minus? Det skulle i så fall vara det olyckliga valet att inkludera Here’s That Rainy Day på repertoaren i samband med en utomhuskonsert. Inom en minut kom dropparna. Bortsett från denna randanmärkning hoppas jag att Karolina Almgren får möjlighet att utveckla gruppen till mer än ett projekt. Att höra mer av hennes egna kompositioner och att ge den här gruppen möjligheter att spela mycket tillsammans vore verkligen att göra musiken och lyssnarna en tjänst.

Thomas Olsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54787) [1]=> int(54541) [2]=> int(54790) [3]=> int(54731) [4]=> int(51323) [5]=> int(54735) [6]=> int(54715) [7]=> int(50803) [8]=> int(54639) [9]=> int(54382) [10]=> int(54566) [11]=> int(54707) }