Kind of Blue @ 50

Trumslagaren, 80-årige Jimmy Cobb är den  ende som fortfarande är i livet av dem som var med på inspelningen av Miles Davis revolutionerande ”Kind of Blue”, 1959.

Nu har han samlat musiker för att liksom upprepa det hela.

Sålunda "spelar"  Vallace Roney Miles Davis, Vincent Herring Cannonball Adderley, Javon Jackson Coltrane etc. Det är bara Jimmy Cobb som spelar sig själv.

Musiken är och förblir fantastisk. Musikerna på scenen är gudabenådat säkra och hårdspelande.

Ändå blir det lite patetiskt när man försöker göra om något som redan gjorts. Bandet är klädda i tidstypiska kläder och för sig på scenen som man gjorde på 60-talet.

Vallace ”Miles” Roney har dessutom en kavaj som påminner om sådana som Miles hade, visserligen en tid efter det att Kind of Blue spelades in.

När solisterna träder tillbaka bredvid bandet efter sina solon, tycks de tävla i vem som kan se mest uttråkad ut. När Vallace Roney senare på kvällen dyker upp för att jamma på The Listel Hotel, är det en annan människa man ser framför sig. Glad, avspänd och med ett spel som fick den fullsatta barens och restaurangens gäster att tystna helt.

Hur bra de än spelar är det svårt att bortse från ”favoriter i repris”. Alla i bandet har dessutom samma sound som originalmusikerna. Solona är något längre, men låter i stort sett som på den historiska plattan.

Allt är så fruktansvärt professionellt att man kan välja att bara njuta och förundras över skickligheten, men ändå pockar ständigt frågan: Varför detta?

Tänk om de här fantastiska musikerna, kunde göra något eget, något nytt?

Men publiken strömmar till och bandet är uppbokat hela sommaren.

Jimmy Cobb’s ”So what Band”

Vallace Roney tp, Vincent Herring as, Javon Jackson ts, Larry Willys p, Buster Williams b, Jimmy Cobb dr.

The BC Honda Dealers, Vancouver, 2 juli 2009

The BC Honda Dealers, Vancpuver den 2 juli 2009

 

Annonser
Annonser