Klangrikt och genreöverskridande med Matana Roberts och Space Trio på Fasching

Text: Roger Bergner Foto: Lars Jönsson

Matana Roberts / Space, Fasching 29 augusti 2023

Matana Roberts ss, dbfl, vo.

Space Trio: Lisa Ullén p, Elsa Bergman b, Anna Lund dr.

Den på turné och mycket taggade trion Space Trio (Lisa Ullén p, Elsa Bergman b, Anna Lund dr) inledde denna helgjutna kväll på ett välfyllt Fasching, som också var ett samarbete med Edition Festival for Other Music. Denna Stockholmsbaserade trio med några av våra främsta frijazzmusiker. Trion bygger upp en klangvärld, Ullén lägger ackord, har ett perkussivt anslag, bra bas och trummor. Tankarna går till Cecil Taylor, stilmässigt, men detta är verkligen deras egen musik. Dom är spelglada och fulla av energi. Lund är en upplevelse, fenomenal vid trummorna, visuell. Använder också en tamburin som trumstock. En melodi letar sig fram i pianot. Bergman får solo, fysiskt, uttrycksfullt och pregnant. Samspelta, lyhörda för varandra och det svänger! Vi får också ett extranummer. Mycket bra frijazz. En bättre uppvärmning och öronrensare går knappast att föreställa sig!

Den andra delen av kvällen bjöd på ett celebert besök, den internationellt uppmärksammade kompositören, saxofonisten, bild- och ljudkonstnären Matana Roberts bördig från USA, Chicago. Hen arbetar genreöverskridande med olika uttryck: improvisation, komposition, bild, dans, poesi och teater. Ett av Roberts kanske mest kända projekt är allkonstverket Coin Coin utformat i kapitel. Det består av skivinspelningar med improvisation, spoken word och citat ur sånger och hymner. Det gemensamma för Roberts olika uttryck är ett konstnärligt och politiskt engagemang i sin egen afroamerikanska situation, kultur och tradition.

Det här var första gången Roberts framträdde på Fasching. Närmast kom hen från Finland under en pågående turné. På scenen tar Roberts plats med sin sopransaxofon. Helt ensam. Roberts börjar blåsa kraftfullt och har en ganska rund och fin ton i detta annars så svårbemästrade instrument. Det är en utmaning att spela solo. Egentligen är altsaxen Roberts huvudinstrument och hon berättar att hon tagit lektioner av sopransaxofonisten Steve Lacy, vilken Roberts känner en stor tacksamhet till och att hen nu känner sig hemma med instrumentet.

En bra berättare är Roberts oavsett om uttrycket är  verbalt eller om hen nyttjar saxen. Roberts  koncept är just att växla mellan spel och berättande och hela tiden har hen något väsentligt att säga. Det kan handla om studieåren, första besöket i Europa, England. Sedan kommer hen in på det som vi hört så mycket om från landet i väst, ungdomsvåldet, skjutningarna, polisvåldet, rasismen och den utbredda pessimismen. USA är ett våldsamt land konstaterar Roberts. Roberts talar om en viss president vars namn hen inte ens vill nämna.

Som ett svar på detta blir Roberts spel först aggressivt för att sedan övergå i en melodi, som blir till en låt, fint! Musiken kommunicerar, vackert, melodiöst, men Roberts spelar också kraftfullt, jazzigt och rötterna i den afroamerikanska musiken är tydliga och vi bjuds på en blues. Den egna historien, Roberts liv har, trots allt, rymt en frihet. Olika världar fast på samma planet. Roberts plockar fram ett originellt instrument, en dubbelflöjt, som troligen härrör från Balkan och ljuder gör en musik från en annan värld. Sedan vill Roberts sjunga ihop med publiken och vi lyckas ganska bra. Roberts sjunger först, vi håller tonen och svarar: ”Live life out loud, live life stay proud”.

Konserten är slut och Roberts lämnar scenen men den entusiastiska publiken applåderar in henne igen. Roberts berättar då om nämnda Coin Coin projektet. Mer allsång blir det.  Roberts leder och publiken svarar.

En kväll som inte saknade något. Kanske möjligen att Matana Roberts och Space hade gjort något kort ihop!

 

 

 

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54541) [2]=> int(54353) [3]=> int(50803) [4]=> int(54325) [5]=> int(54305) [6]=> int(54013) [7]=> int(51323) [8]=> int(54329) [9]=> int(54209) }