Atomic 2

Komplexa arr och stor frihet i Atomic

Atomic 2

 Svensk-norska kvintetten Atomic har länge stått på önskelistan när Alvesta Jazz & Blues planerat sitt program. Osannolikt nog lyckades man med sin önskan till höstens begivenheter.

Osannolikt om man tittar på gruppens turnéplan. Sedan någon gång i oktober har Atomic spelat runt omkring i Europa och senast i slutet av förra veckan i Norge där man avslutade i Oslo på fredagskvällen. Upp tidigt och lång bussresa till Alvesta för spelning lördag kväll.

Sedan återigen upp tidigt söndag morgon för bussresa till Kastrup och flyg till Lissabon för ett avslutande gig på turnén. Enda spelning i Sverige under denna turné hamnar sålunda i småländska Alvesta!

Men det är kanske inte så märkligt som det kanske kan verka vid ett första påseende. Jazz och blues-klubben är ett speciellt spelställe, vilket bland annat Fredrik Ljungkvist bekräftade efter konserten i lördags.

Den musik Atomic spelar är knappast lättillgänglig. Ofta komplexa och knixiga arrangemang och inom en strukturerad ram finns stora friheter för musikerna att ”spela lite som man vill”. Men trots denna musikaliska komplexitet så lyssnar publiken nyfiket vidare och kommer tillbaka nästa gång också!

I lördags inleddes kvällen som vanligt av elever från S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. Annie and the Guns, med välsjungande Annie Carroll längst fram, bjöd på allt annat än lättsjunget material.

Allt är naturligtvis inte riktigt färdigt än, men ofta kommer samma grupper tillbaka till Alvesta eller Jazz i Växjö under studieåren och det är kul att höra hur man blir säkrare och vågar släppa loss den musikaliska fantasin med ökad erfarenhet.

Atomic 1

Sedan Atomic som spelade två intensiva men varierade set. Man inledde starkt med Håvard Wiiks dramatiska pianospel i fokus. Sedan en betydligt mera gles och spröd komposition med mycket tystnad och långsamt spel, som sakta växte i omfattning.

Musiken är genomgående komponerad och planerad, där ofta bara någon av solisterna hade huvudrollen. Det handlar alltså inte om ett tema först och sedan spelar alla varsitt solo och sen temat igen som avslutning. Det gör musiken mindre förutsägbar, vilket är en kvalité som jag alltid uppskattar i allt konstnärligt skapande! Och det kändes som hela publiken hade samma inställning.

Musik av allra bästa sort och återigen en minnesvärd kväll i Alvesta!!

Text: Jan Strand
Foto: Mischa Jungerts

Alvesta Jazz & Blues, Allbotorget 6, Alvesta, 1 dec 2012.

Annie and the Guns: Annie Carroll vo, Martin Mellstam p, Anton Pettersson g, Joel Ring b, Jonathan Leidecker dr.

Atomic: Magnus Broo tp, Fredrik Ljungkvist ts bars cl, Håvard Wiik p, Ingebright Håker Flaten b, Paal Nilssen-Love dr.

Annonser
Annonser