Konserthuset i Aneby – en tisdag

Örjan Hulthén och Filip Augustsson

Så blev det plötsligt tätt mellan givarna i en ständigt pågående småländsk jazzfestival. Lördag i Alvesta och tisdag i Aneby.

I Anebys fina konserthus var det tämligen glest i bänkraderna. Det vankades en grupp, Örjan Hulténs Orion, som många kanske inte kände igen och därför valde den säkra vägen och stannade hemma. Synd, för många ”stammisar” missade en fin konsert med Hulténs kvartett och också ett spännande förband.

Förbandet kom som ofta i Aneby från Sommenbygdens folkhögskola i Tranås. Elever som börjat sina studier från höstterminen i år. Något bandnamn hade man inte bestämt, men i efterhand när jag fick namnen på musikerna, tyckte man att Josefin Stacy Group kunde vara rimligt. Eller Band eller kanske kvintett. Vi får väl höra nästa gång vad man enats om, för vi var flera som gärna hör denna ungdomligt våghalsiga grupp igen.

Man hade två sångerskor, Molly Göransson och Channa Riedel, som fungerade mycket väl ihop och framförde egna tolkningar av låtar från bland annat Laleh, The Knife och Kings of Leon. Inget särskilt lättsjunget eller spelat, utan skör och ganska gles musik som blev väldigt spännande. Mer sånt om vi får be!

Sedan Örjan Hulténs Orion som inledningsvis spelade material från sina två första album, Radio in my head och Mr Nobody. Fina teman som skapade plats för inspirerat solospel från i första hand pianisten Adam Forkelid. Verkade vara på spelhumör redan från början medan övriga tycktes behöva viss uppvärmning. Fint spel naturligtvis, men inget det slog gnistor om.

Så blev det istället i andra set, där man spelade ett par bluesbaserade nummer som höjde intensiteten i Hulténs båda saxofoner och även i Peter Danemos trummor. Den senare fick plats för ett par intensiva solon som var lagom långa och rytmiskt intressanta.

Peter Danemo

Man spelade även en Etyd nr 2 med arabiska influenser som för mig var kvällens höjdpunkt. Forkelid fortsatte med melodiskt och idérikt pianospel och Filip Augustsson fick utrymme för fina solon i flera nummer. Mycket av det som spelades i andra set kom från ett nytt, kommande album. Dock inte klart när detta skulle ges ut.

Efteråt var musikerna nöjda med kvällens spelning och speciellt den fina akustiken i konserthuset. Hultén spelade helt utan förstärkning och var också glad över hur fint basljudet gick ut i lokalen. Kul att höra för oss som på ett sätt tar stämningen och ljudet i konserthuset för givet. Egentligen fantastiskt att det finns en så fin konsertlokal i ett mindre (Okey då, halvstort!) samhälle på det småländska höglandet. Och att vi en vanlig vardagskväll kan höra så högklassig musik som i tisdags. Får återigen upprepa mitt och tror jag Aneby jazzklubbs motto – Levande musik är bäst ”hvergang”.

Text: Jan Strand
Foto: Göran Engström

 

Josefin Stacy Group: Molly Göransson och Channa Riedel vo, Tommy Johansson Tapper g, Josefin Stacy el-b, Tobias Gustafsson dr.

 Örjan Hulténs Orion: Örjan Hultén ts ss, Adam Forkelid p, Filip Augustsson b, Peter Danemo dr.

 

 

Annonser
Annonser