ASJO

Kreativ storbandsjazz på Metropol

ASJO

 Förra onsdagsjazzen på Metropol intogs av 19 musiker under ledning av dirigenten, kompositören, flygelhornssolisten och storbandsledaren Ann-Sofi Söderqivst.

Att bara klara av att ställa och sätta hela orkestern på och lite nedanför scenen var en konst i sig och jag satte mig så närma att några i klubben försiktigt sa, det kommer att låta ikväll! Och det skulle vi som gästade klubben denna afton snart få erfara. Vida åttatiden kom hela bandet in på scenen och Ann-Sofi bugade inför publiken, log och vände sig om mot sin orkester och en med fast hand hade en drygt två timmar lång och intensiv konsert inletts.

Musiken, komponerad av dirigenten själv, var en spännande upplevelse av influenser från jazzens olika epoker, ibland med stänk från konstmusik, allt sammanvävt med en personlig identitet och utförande där det var svårt att sitta riktigt still. Kvällens repertoar var hämtad från de två CD-skivorna – Lp-skivorna sa Ann-Sofi och såg lite glatt förvånad ut över sitt begreppsval – The Story of us och Point of View.

Bandets medlemmar spelar mycket tight tillsammans samtidigt som flera av dem klev fram i såväl expressiva saxofonsolon av t e x Robert Nordmark som mjuka blues-jazz stick på gitarr, Amedeo Nocoletti. Som sig bör har bandet också en riktig jazzvokalist i Lena Swanberg, vilket hennes röst, fraseringar och coola performance på scenen underströk!

Text & Foto: Anders Olofsson

 

Annonser
Annonser