Kvartett Blank i Eds Kyrka

Eds kyrka, Upplands Väsby, 8 mars 2016.
Johan Arrias as bars cl, Rasmus Borg p, Niklas Fernqvist b, Magnus Vikberg dr.

Jazzen har sedan Arne Domnérus och Putte Wickmans dagar blivit ett naturligt och okontroversiellt inslag i kyrkorummet. Kanske är kyrkokonserterna främst hyfsade brödjobb för musikerna, vad vet jag. Hur som helst antar jag att den sakrala inramningen och det faktum att man spelar inför en helt annan publik än den man vanligen möter på jazzklubbar leder till konstnärliga kompromisser.

Så är naturligtvis inte alltid fallet. Albert Ayler är kanske det bästa exemplet – som hans desperata utlevelse vid John Coltranes begravning i St. Peter’s Lutheran Church i New York 1967. Något liknande kan man knappast förvänta sig en vardagskväll i mars i en svensk kyrka, och så blir heller inte fallet när Kvartett Blank besöker Eds kyrka i Upplands Väsby. Kvartetten består av Johan Arrias träblås, Rasmus Borg piano, Niklas Fernqvist bas och Magnus Vikberg trummor. Musiken man spelar är lågmäld, stämningsfull och i samklang med den vackra kyrkolokalen.

I huvudsak ägnar sig gruppen åt originalkompositioner, men man har också, kanske just för tillfällen som detta, plockat upp ett par vackra koraler. Överlag är låtarna korta och improvisationerna koncentrerade. Jag tycker att man kan höra inslag av både nordisk folkmusik och mer abstrakt konstmusik hos Kvartett Blank, som faktiskt också tillåter sig att sväva ut i några friare partier. Själv uppskattar jag alldeles särskilt den säregna klangvärld som Fernqvist och Vikberg får till på duo, när de varsamt utforskar kontrabasen respektive cymbalen med varsin stråke i handen.

Johan Arrias växlar främst mellan baritonsax och klarinett. Han spelar med en vibratolös ton som kan föra tankarna till Jimmy Giuffre. Rasmus Borg improviserar med ett metodiskt lugn, utan hets och utan självhävdelsebehov. En karakteristik som för övrigt kan gälla Kvartett Blanks musicerande överlag.

Jörgen Östberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(54707) [2]=> int(50803) [3]=> int(54790) [4]=> int(54566) [5]=> int(54715) [6]=> int(54787) [7]=> int(54541) [8]=> int(51323) [9]=> int(54639) [10]=> int(54382) [11]=> int(54731) }