Landet Jazz minifestival

En ljuspunkt i sommarstockholms musikutbud är den årliga minifestivalen på Restaurang Landet vid Telefonplan i sydvästra Stockholm. I år för tredje gången. Egentligen är rubriceringen minifestival oriktig för det är en ansenlig musikbukett som presenteras i dagarna två. Anordnare är Hans Olding och Josef Kallerdahl som utfört ett ypperligt jobb i sammanställandet av programmet. Sammanfattningsvis är det yngre musiker som framträder och en del av dem kanske okända för en större publik. Men de bjuder samtliga på spännande och fräsch musik, inspirerad och uppfinningsrik och viktigast av allt; det är jazzmusik som spelas. Det gamla postkontoret, där aktiviteterna äger rum på övervåningen, är litet till ytan och trångt och under andra dagens evenemang fyllt till bristningsgränsen av glada lyssnare. Det finns några få sittplatser men stämningen är varm och svettigt sympatisk.

Många i publiken sätter sig obehindrat på golvet andra föreblir stående och hela tiden är baren öppen. Publiken är ungdomlig och mängden kvinnor är nog lika stort, om inte större, än mångfalden lyssnande män. Tyvärr missade jag den första kvällen. Den andra inleddes med Mathias Landæus grupp House of Approximation. Ett gäng musiker som framför en färgrik palett av toner. Mathias Landæus spelar själv Fender Rhodes-piano, ett instrument som uppenbarligen går en ny vår till mötes. Och Mathias får instrumentets elektronik verkligen att sjunga jazzmusikens lov. Karl-Martin Almqvists kraftfulla saxofonspel sände glödheta toner ut över den inspirerade publiken. Bas, trummor och percussion drev på utan att tempot rubbades. Vilken koncentration som här kom till utlopp! Landæus har skrivit en rad fina kompositioner där man fäster sig vid hyllningen till poeten Richard Brautigan samt den rejält gungande A little sucking goes a long, long way där den accelerande intensiteten stycket igenom leder till ett fullkomligt exploderande avslut. Bägge kompositionerna finns på senaste cdn. Ett nyskrivet nummer var en hyllning till nyligen bortgångne Esbjörn Svensson. En intressant grupp som borde ges mer scenbelysning på musikens estrader.  

Landaeus grupp avlöstes av Lindha Kallerdahls The Tiger. En relativt nystartad grupp, med Göteborg som bas, som här begick sin första spelning i Stockholmsområdet. Själv är hon en uppenbarelse som inom sig bär en röst så stark att mikrofonförstärkning knappast behövs. Hon skriver själv sin musik och sina texter. Varför tänker jag på Laura Nyro när jag lyssnar på den så personligt agerande Lindha Kallerdahl? Hur som helst – det finns något i Kallerdahls utspel som är osvenskt, ofolkligt och långt från skogsråets grönskande landskap där flera svenska jazzsångerskor vandrat. Hon är mer en poetisk sångerska vars melodiska fantasi verkar kommen ur den tätbebyggda staden! Lindha Kallerdahl är inte en traditionell jazzsångerska men hennes personliga, emotionella och högljudda utspel utgör trots det en egen avdelning i den nutida jazzmusiken.

Sista bandet denna gång leddes av Hans Olding som tillfälligt knutit till sig den norske slagverkaren Håkon Mjåset Johansen. En trummis med snabb uppfattningsförmåga och som sätter slagen där så erfordras. Sällan höres så snabba virvlar. Vidare tenorsaxofonisten Linus Lindblom, trombonisten Mats Äleklint och basisten Nils Ölmedal. Gruppen som satts samman just för detta tillfälle spelade mycket varierad musik. En stilblandning. Mats Äleklint, med sitt välbärgade trombonespel, rör sig från värme till engagerad lidelse vartefter musiken skrider. Han är med sin heta tonbildning en sällsamt positiv person i dagens svenska jazzmusik. Ett stycke musik utan titel, men presenterad som afrolåt, komponerat på morgonen samma dag av gitarristen Olding väckte högljutt jubel. Konstateras att detta var en utomordentligt fin konsertkväll. Fortsätter det så här så måste nog Restaurang Landet bygga ut ordentligt till nästa år. För Oldings och Kallerdahls festival var verkligen något att bevista. Och med tanke på vad som under de tidigare sommarfesterna utförts så lär det inte bli mindre att lyssna till nästa år! Engagerad jazzmusik lockar till sig ungdomlig, oavsett ålder, publik.

 

Landet Jazz 2008

Minijazzfestival 11 – 12 juni. Restaurang Landet, Midsommarkransen

 Mathias Landæus House of Approximation,
The Tiger med Lindha Kallerdahl,

Hans Olding Quintet.

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(55149) [1]=> int(54735) [2]=> int(50803) [3]=> int(54382) [4]=> int(55161) [5]=> int(51323) [6]=> int(54790) [7]=> int(54880) [8]=> int(54968) [9]=> int(55167) [10]=> int(54566) [11]=> int(54787) }