Lars Jansson trio med Veronica Mortensen

Lars Jansson På Lunds Nations Gillestuga 27 mars. Foto: Lasse Seger

En tät, samspelt och energisk trio bjuder på högkvalitativ musik inför en, som vanligt, välbesatt källarlokal på Lunds Nation.

Anförd av en gammal bekant, pianisten Lars Jansson, numera jazzprofessor i danska Aarhus. Inte fy skam. Lars har varit i farten ett trettiotal år nu, och utvecklat en personlig stil som tagit intryck från två av jazzens klavergiganter: Både Keith Jarretts dynamiskt rytmiska uttryckssätt och Bill Evans lyrik kan jag spåra i Janssons spel, kryddat med några nypor råa bluesackord.

En sådan här så kallad stafettkväll skall man ha med sig minst två musiker från broderlandet i väster, det vill säga Danmark, och denna afton undfägnas vi av den icke helt okände basisten Jesper Lungaard samt ljuvliga vokalissan Veronica Mortensen. Kompletterat med unge trumslagare Paul Svanberg, för övrigt son till Lars Jansson. Lars Jansson inleder med ett stycke av ”den store jazzmusikern Bach” – inte så tokigt som det låter, Johan Sebastian Bach var ju också en framstående improvisatör.

Veronica Mortensen. Foto: Lasse Seger

Veronica Mortensen klarar det svåra konststycket att sjunga med både lätt beslöjad och samtidigt distinkt stämma, hon uttrycker sig ytterst känslosamt, låter ibland fraserna mynna ut nästan som en viskning – jag anar att hon lyssnat en hel del på Norah Jones. Jesper Lundgaard känner vi ju som en av de danska fantombasisterna och han besitter en hart när överjordisk teknik – eller som en dam i publiken utbrast: ”Fingrarna fladdrar ju som fjärilsvingar över strängarna!” Så sant.

Utropstecken för trummisen Svanberg som ligger på oavbrutet och utnyttjar trumsetets alla delar, utan att det för den skull blir slamrigt. En percussionist med stor musikalisk känsla. Under kvällen bjuds det på idel originalnummer, mestadels ballader, från Janssons och Mortensens pennor, alltså alls inga ”covers”, originellt nog. Men en fullödig upplevelse fick vi likväl.

Per Wikén

Stardust
Lunds Nations Gillestuga 27 mars
Lars Jansson trio med Veronica Mortensen
Lars Jansson p, Jesper Lundgaard b, Paul Svanberg dr, Veronica Mortensen vo.

Annonser
Annonser