Lars Jönsson om Zomer Jazz Fiets Tour (med bildspel!)

[Best_Wordpress_Gallery id=”19″ gal_title=”Zomer Jazz Fiets Tour”]

(Klicka någonstans på bilden ovan för att starta bildspelet.)

Några ord om festivalen.
Den heter Zomer Jazz Fiets Tour (Zomer betyder sommar och fiets betyder cykel) och i år hölls den för trettionde gången. Den går av stapeln under sista lördagen i augusti (ett par konserter är kvällen innan) från 12-tiden till skymningen. Konserterna är i olika kyrkor och andra lokaler i ett område strax utanför Groningen i norra Nederländerna. Området består främst av betesmark för kor och får och dessutom finns det en osannolik mängd av kyrkor där.

Allt som allt spelades 32 konserter på fem olika cykelrutter (totalt drygt 60 set) och några konserter kunde nås via fler rutter. Man får lägga upp sin rutt precis som man vill, biljetten gäller för alla konserter och rutterna är lagda så att man ska hinna till nästa på en kvarts cykling eller så. De flesta musikerna spelar två set i samma kyrka. Varje set får vara max 45 min, annars spricker ju schemat och publiken hinner inte till nästa konsert. Det är ju det som gör den här festivalen så speciell, det är publiken som får flytta sig mellan konserterna, med cykel.
Man startar i ena änden av ”festivalområdet” 12:30 och cyklar norrut. De flesta cykelrutterna har en sista konsert som slutar runt halv nio.

Man väljer antingen efter den ”finaste” cykelvägen (mycket landsbygd och mängder av kor och får) eller en för den ”bästa” musiken.
Tyvärr innebär det senare alternativet att man ofta kommer fram några minuter för sent till en full kyrka, men då får man lyssna vid den öppna dörren och komma in när någon går efter en kort stund.
Annars är 15-20 minuters cykling mellan varje kyrka ett utmärkt sätt att göra sig redo för nya intryck.

Man skulle kunna tro att när man har ett så kul koncept så nöjer man sig med trivselfaktorn och bokar inte så spännande musik, men så är det inte. ”Alla” jazzmusiker från Nederländerna (Bennink, Baars …) är på plats och ett antal utlänningar också.

Det är givetvis inte möjligt att höra allt man vill, så man får nöja sig med att stressa lite lagom och få höra till exempel:

  • ett stillsamt set i en stor kyrka med Ernst Reijseger (cello), Luciano Biondini (dragspel) och Harmen Fraanje (piano).
  • ett lite friare set in en liten kyrka med Jan Nijdam kvartett där det är speciellt Tobias Delius på saxofon och klarinett som är hörvärd.
  • The Thing med Joe McPhee i en lagerlokal, och de behöver väl inte beskrivas. Lite Ornette Coleman, lite jazzhistoria och mycket annat.
  • Kaja Draksler (piano) och Lotte Anker (saxofoner) i en annan liten kyrka. Ett mycket vackert set som gav mersmak.
  • Tillbaks till kyrka nummer två för Phil Mintons kvartett med John Butcher (saxofoner), Veryan Weston (piano), Roger Turner (trummor). Oerhört bra.

Men efter det var vi trötta. Vi hoppade över ICP Orchestras andra set och åt lite innan bilresan ”hem”.

Lars Jönsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54639) [2]=> int(54329) [3]=> int(51323) [4]=> int(54731) [5]=> int(54566) [6]=> int(54715) [7]=> int(54735) [8]=> int(54707) [9]=> int(54746) [10]=> int(54541) [11]=> int(54382) }