Lars Jönsson om ZomerJazzFietsTour 2018 (med bildspel!)

[Best_Wordpress_Gallery id=”139″]

(Klicka någonstans på bilden ovan för att öppna bildspelet.)

ZomerJazzFietsTour 2018
Groningen, Nederländerna, 24-25 augusti 2018.

… det vill säga sommarjazzcykelturen för 32:a året.
Som alltid hålls den strax väster om Groningen, i norra Nederländerna.
Förutom 31 konserter under lördagen var det två i centrala Groningen på fredagskvällen, bland annat med Angles 9.

Så, hur många konserter kan man hinna under en dag som börjar 12:30 och där den sista vanliga konserten börjar 19:45? De flesta är 45 minuter så enkel matematik säger väl att nio konserter vore möjligt. Och det är inte svårt att hitta så många konserter som man gärna vill höra (som var för sig vore värda att besök på en jazzklubb hemmavid). Men så var det det där med cykel i festivalnamnet.
Man ska avverka cirka 40 km på cykel också under den här tiden.
Raskt så blev det inte nio. Inte heller åtta. Sju där vissa bara hanns med delvis slutade det med.

Ett mer rimligt upplägg (som givetvis kommer att glömmas bort till nästa år när man ser alla spännande konserter man vill höra) är att nöja sig med fem (eller möjligen sex) så det finns lite tid till mat och dryck. Lite tid till skivborden vid varje konsert bör man ju också ha.
Festivalens upplägg med fem separata rutter där cyklingen mellan varje konsert hinns med på 15 minuter är ju en bra början men så vill man till exempel hinna till Chadbourne och då blir det genast 7 km istället för 2 och därifrån 9 istället för 3.
Lokalerna är varierande i storlek, med plats från 75 till 300. Ungefär 12 av 26 lokaler är kyrkor. Och är det fullt så blir det till att vänta till nästa set (oftast två set om max 45 min för varje grupp, 30 min paus och sedan kommer en ny publik).

Martin Küchen hade skrivet ett antal nya låtar till Angles 9. Som vanligt starka melodier och gott om soloutrymme till alla (som nyttjades väl). Konserterna spelades in så jag ser fram emot den plattan. Övriga medlemmar är väl bekanta: Eirik Hegdal (baryton- och sopraninosax), Magnus Broo (trumpet), Goran Kajfeš (kornett), Mats Äleklint (trombon), Mattias Ståhl (vibrafon), Alexander Zethson (piano), Johan Berthling (bas) och Andreas Werliin (trummor).
Angles 9 gjorde tre konserter på två dagar (fyra set), vilket är fler än jag har sett någon grupp göra under tidigare festivaler. Det visar väl att de anses vara väldigt bra? När fick Angles 9 göra tre konserter i Sverige senast? Sammanlagt under tre år kanske? Fast senast jag såg dem spela i Sverige var 2013 i Stockholm.
Fast på Rönnells fick man inte sitta på höbalar.

Till Eugene Chadbourne blev det en lång cykling. Han sjöng några låtar till eget komp med banjo och gitarr. Bland annat Walkin’ on the Moon av Sun Ra. Säreget. Kul.
Och när man då har avvikit från sin rutt ordentligt är det långt (c:a 9 km) tillbaks och det klarar man inte på 15 minuter. Men väl framme fick vi merparten av The Attics set. Klassisk frijazz och riktigt bra. The Attic består av Rodriga Amado (saxofon), Goncalo Almeida (bas) och Onno Govaert (trummor), det vill säga två portugiser och en trummis från Amsterdam.

Perch Hen Brock & Rain är en improviserande kvartett: Ab Baars (tenorsax, klarinett, shakuhachi), Ingrid Laubrock (tenor- o sopransax), Ig Henneman (viola), Tom Rainey (trummor). Och dessutom i Oostum kerk, den lilla kyrkan med plats för 80 som blivit en favorit. Mycket varierat, spännande och bra.

Trion med Eric Boeren (kornett), Tobias Delius (saxofon, klarinett) och Alexander Hawkins (piano) led väl för min del av att jag kom sent och bara fick höra en del. Kändes lite ofokuserat (eller var det jag?).

Han Bennink Trio fyllde en kyrka med 150 pers två gånger om (så det blev ett tredje oannonserat set också, han har många fans här). Bennink spelade med Simon Toldam (piano) och Joachim Badenhorst (klarinetter, tenorsax). Inte något tungviktarmöte utan mer en uppsluppen Bennink inför en (nästan) hemmapublik. Väldigt gemytligt och både Toldam och Badenhorst bidrog fint till det hela.
Att sedan få höra Bennink spela Song for Che på klarinett eller senare i trion spela Här kommer Pippi Långstrump, ja det var oväntat.

Och återigen, en fantastiskt kul festival med musik i toppklass.

Lars Jönsson

Annonser
Annonser
array(13) { [0]=> int(55408) [1]=> int(55615) [2]=> int(55316) [3]=> int(55558) [4]=> int(55403) [5]=> int(54566) [6]=> int(51323) [7]=> int(55619) [8]=> int(55710) [9]=> int(50803) [10]=> int(55850) [11]=> int(55813) [12]=> int(55369) }