NackaForum 1

Lekfullt och experimentellt med Nacka Forum

NackaForum 1

Jazzkvartetten Nacka Forum besökte i lördags Alvesta Jazz&bluesklubb. För att man inte till äventyrs skulle blanda ihop denna med shoppingcentret i Nacka så inleddes konserten med ett kort föredrag om det senares historia. Hette bland annat Forum Nacka till och börja med!

Kvartetten var ute på en längre Pulsslagsturné i våras, besöket i Alvesta var en enstaka spelning. Sannolikt är det inte så enkelt att samla gruppens medlemmar för ytterligare en turné, speciellt när danske trumslagaren Kresten Osgood har ersatt Kjell Nordesson som numera bor i USA. Till Alvesta reste sålunda ¾-delar från Stockholm och Osgood från Köpenhamn!

Hur som helst så inleddes lördagens konsert av Järv, en grupp från S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. Saxofonisten Mattias Lind var inne på sitt andra år av studier, men övriga hade börjat denna termin. Trots detta lät det som man hade spelat en hel del tillsammans. Man vågade också ge sig på klassiker som Coltranes Resolution från A love supreme. Modigt och det lät riktigt bra!

Sedan Nacka Forum som spelade ett experimentellt set, med långa partier med olika slagverks och rytminstrument med stöd oftast av enbart Johan Berthlings kraftfulla bas. Det var som man prövade olika rytmiska kombinationer för att se vad det kunde bli av detta. Ibland blev det väl långdraget, men för det mesta intressant.

NackaForum 3

Speciellt Kresten Osgoods olika infall var ofta roliga plus att allt han gjorde svängde som tusan. Solo med bara en maracca och han lyckades även att få detta att bli rytmiskt intressant! Han klev också fram till en mikrofon för lite ”wordjazz”! ”I fought the bottle, but I had to do it drunk” och textrader med liknande innehåll.

Både Kullhammar och Kajfes spelade flera fina solon på respektive instrument, men det var ändå när man fick ihop hela gruppen till ett enhetligt uttryck som musiken fick ett påtagligt tryck. I andra set använde Kajfes något elektroniskt blåsinstrument och skapade ett annorlunda, mer elektrifierat ljud. Även här lät det som man prövade olika sätt att spela för att se vart det skulle ta vägen.

NackaFroum 2

Ett lekfullt spelsätt som ställer stora krav på att publiken är med på noterna. I Alvesta är dock lyssnarna vana vid att allt inte låter som man förväntat och kanske därför som gruppen vågade spela så pass experimenterande. Och Kullhammar talade också väl om publiken i Alvesta, dock ibland med ganska lågt tomgångsvarv, Kajfes undrade om bandet kunde gå ut och vila en stund, medan han pratade färdigt. På skämt naturligtvis, men det lät som det fanns en underton av allvar!

Men sammantaget var det en fin kväll med god kontakt mellan scen och oss lyssnare.

Text: Jan Strand
Foto: Bo Granefelt

 Alvesta Jazz & Blues, Allbotorget 6, Alvesta 17 nov 2012.

Järv: Mattias Lind ts, Jesse Emmoth p, Daniel Forstén el-b, Elias Jakobsson dr.

Nacka Forum: Jonas Kullhammar ts sopraninosax(?) cl fl, Goran Kajfes co, Johan Berthling b, Kresten Osgood dr.

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(54790) [1]=> int(55149) [2]=> int(54731) [3]=> int(54566) [4]=> int(51323) [5]=> int(54735) [6]=> int(54880) [7]=> int(54787) [8]=> int(50803) [9]=> int(54968) [10]=> int(54382) }