Ljungkvist/Stackenäs/Hernandez bjöd på storslagen dialog på Fylkingen

Foto: Leo Ahmed

Ljungkvist/Stackenäs/Hernandez, Fylkingen Skyddsrummet, Stockholm Jazz Festival,15 oktober 2020

FRIM (föreningen för improviserad musik) huserar i Fylkingens skyddsrum under fyra av jazzfestivalens tio kvällar. På torsdagskvällen var det en ny konstellation som äntrade scenen omgiven av tegelklädda väggar: trion Ljungkvist/Stackenäs/Hernandez som bjöd på ett par improvisationer.

Rörblåsaren Fredrik Ljungkvist är mångfaldigt prisbelönt och behöver ingen närmare presentation. Kanske störst av allt: att bland otaliga saxofonister bli utvald att spela inför Wayne Shorter under Polarprisutdelningen 2017. Elgitarristen David Stackenäs har också ett gediget cv på improvisationsscenen. Dessa två känner varandra från olika konstellationer och ingår i Lina Nybergs såväl kvintett som tentett.

Violinisten Katt Hernandez är något färskare i sammanhanget. Sedan en tid är hon en del av den stråksektion som lyft Fire! Orchestras kompositioner till en ny nivå. Det är upplagt för en intressant afton. En förväntan som inte kommer på skam.

Den första improvisationen är noisebetonad och högljudd, med ett accentato i grunden, vilket funkar fint i den annorlunda akustiken där ljuden lätt studsar. Här är det Ljungkvist och Stackenäs som spelar ihop sig medan violinen har lite problem med stämningen i det kyliga klimatet.

Den andra improvisationen hade definitivt gjort sig bättre inne på vattenskadade Fylkingens intima spelsal då den är finstämdare, mer meditativ och närmast har en bordunton i det lägre registret i basen. Nu är det stränginstrumenten som främst för en dialog. Hernandez har tagit ett kommando. Det är överlag väldigt bra. Hoppas Yunkan, Katten och Stacken kommer att ”impra” ihop igen – trion torde ha fått blodad tand.

Rikard Rehnbergh

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(51323) [1]=> int(54382) [2]=> int(54305) [3]=> int(54329) [4]=> int(54209) [5]=> int(54325) [6]=> int(50803) [7]=> int(54353) [8]=> int(54013) [9]=> int(54541) }