Lysande tolkningar av Lars Färnlöfs låtskatt på Bio Aspen

Text: Roger Bergner Foto: Lars Jönsson

Lokaljazzen 9: musik av Lars Färnlöf

Bio Aspen, Hägersten, Stockholm, 11 maj 2023

Jonne Bentlöv tp, flh, Julia Strzalek as, Alex Zethson p, Vilhelm Bromander b, Cornelia Nilsson dr.

Kornettisten, trumpetaren och kompositören Lars Färnlöf (1942 – 1994) hedrades med tolkningar av hans musik, på ett så gott som fullsatt Bio Aspen, i serien Lokaljazzen. Många har kanske hört Färnlöfs musik, utan att närmare känna till honom, från ett antal svenska filmer, där Hasse & Tages Att angöra en brygga från 1965 är den mest kända. Eller i den populära Farfars vals som Monica Zetterlund sjöng. Den musiken framfördes dock inte under kvällen. I stället fick vi bekanta oss med bredden av Färnlöfs oeuvre, där även några mindre kända kompositioner framfördes.

Det var den nionde konserten i denna mycket lovordade serie och tidigare har man tolkat musik av: Per Henrik Wallin, Jan Wallgren, Barbro Hörberg, Nils Lindberg och Bobbie Ericson och Bo Nilsson, som delade kväll samt Börje Fredriksson, Berndt Egerbladh och Jan Johansson. Initiativet har tagits av trion Alex Zethson, Vilhelm Bromander och Cornelia Nilsson som utgör kärnan och kompet och denna kväll hade man bjudit in trumpetaren och Färnlöf-tolkaren Jonne Bentlöv och altsaxofonisten Julia Strzalek.

Det var också den sista konserten för säsongen och vi får verkligen hoppas att serien får en fortsättning i höst.

Lars Färnlöf utvecklade en helt egen stil, igenkännbar och återkommande i hans kompositioner. Den bottnade i amerikansk hardbop och ”budskapsjazz”, men var samtidigt en slags svensk souljazz med vackra melodier, växlande mellan dur och moll, val av harmonier och ofta i tretakt som förde tankarna till det skandinaviska. Musiken känns hemtam samtidigt som den tillhör jazzens världsmusik. Mycket av den andan tycker jag förmedlades under denna kväll.

Tack vare Jonne Bentlövs efterforskningar och stora kunnande om Färnlöfs musik kunde man inleda kvällen med en ganska okänd låt med titeln 14. Den följdes av ett potpurri av låtarna: 1997 som skrevs för Asea, The Party från Torbjörn Axelmans film Kameleonterna (1969), ett tema från Jan Halldoffs film Rötmånad (1970) samt Adams boulevard.

Färnlöf skrev musiken och ingick i en av svenskt 60-tals främsta grupper, den internationellt uppmärksammade Staffan Abeleens kvintett och från skivan Persepolis (1964) spelade man låten Atarax. Av kvintettens repertoar spelade man också den fina Relax – Float downstream från skivan Downstream (1966) som följdes av The Chameleon, huvudtemat från nämnda film. Man avslutade med Fin sikt över havet också den från Downstream, som fick en lång introduktion innan temat till slut växte fram.

Det blev naturligt att lyssna lite extra mycket på Jonne Bentlöv, som växlade mellan trumpet och flygelhorn. Han bottnar så pass i materialet att kan uttrycka mycket av sig själv i musiken utan förpliktelser på ett sätt som jag är övertygad om att Färnlöf själv hade gillat. Det är ju vad jazz ytterst handlar om! Det samma kan man säga om Julia Strzalek, denna från Tyskland invandrade musiker som berikat vårt musikliv och som kan höras i många olika sammanhang med improviserad musik. Hon tog sig an materialet på ett öppet sätt med fler solon, bland annat i potpurriet och lät också fint i ensemblerna.

Cornelia Nilsson visade igen vilken lyhörd och bra trumslagare hon är, inte minst i inledningen till Atarax. Vilhelm Bromander är inte bara den fasta och trygga basisten som håller ihop det hela utan även en bra presentatör. Han bjöd också på flera solon som i Relax – Float downstream. Alex Zethson torde vara en av de mest vidsynta pianister och musiker vi har i landet och som inte verkar banga för något! Han har förmågan att skapa något kreativt i stunden vilket tydligt kom fram i denna pianobaserade musik. Även han bjöd på fina solon.

Det enda jag mer önskar är att fler ska få möjlighet att höra den musik som presenterats i denna serie. Flera av våra svenska jazzkompositörer/musiker är helt i paritet med de amerikanska som så ofta omhuldas. En kulturskatt att upptäcka och en uppmaning till landets jazzklubbar, boka dom!

Roger Bergner

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(14) { [0]=> int(54731) [1]=> int(54790) [2]=> int(54382) [3]=> int(54707) [4]=> int(54878) [5]=> int(54566) [6]=> int(54880) [7]=> int(54639) [8]=> int(54715) [9]=> int(50803) [10]=> int(51323) [11]=> int(54541) [12]=> int(54735) [13]=> int(54787) }