Meny
Lokaljazzen, musik av Lars Gullin
Bio Aspen, Hägersten, Stockholm, 24 oktober 2023
Johan Jutterström ts, Alex Zethson p, Vilhelm Bromander b, Cornelia Nilsson dr.
Det är varje gång lika trevligt att åka ut till Bio Aspen i Hägersten, som fungerar både som biograf och konsertscen. Den varma och välkomnande atmosfären med bar och restaurang verkar vara populär i trakten och det är alltid mycket folk. Understrykas bör här hur viktigt det är med fungerande konsertscener i ett Stockholm där musikscenerna nu blir allt färre.
I denna uppskattade serie, Lokaljazzen, där många av konsertbesökarna just kommer från orten, har man hittills tolkat musik av: Per Henrik Wallin, Jan Wallgren, Barbro Hörberg, Nils Lindberg, Bobbie Ericson, Bo Nilsson, Börje Fredriksson, Berndt Egerbladh, Jan Johansson, Lars Färnlöf och Cornelis Vreeswijk i ett program med texter av Victor Jara. Initiativet har tagits av trion Alex Zethson, Vilhelm Bromander och Cornelia Nilsson som utgör kärnan och kompet. Till varje konsert har man bjudit in en eller flera solister, där de inbjudna musikerna vid ett flertal tillfällen har haft någon form av relation till huvudpersonen.
Utöver en massa fin musik spelad av dessa musiker, så måste jag framhålla seriens pedagogiska sida. Flera av kompositörerna spelas tyvärr alltför sällan men tillhör likväl en svensk musikskatt, som står sig i alla jämförelser. Publiken får möjlighet att höra musik som kan leda vidare till nya upptäckter.
Denna kväll tolkade man musik av Lars Gullin (1928 – 1976) och som solist hade man bjudit in tenorsaxofonisten Johan Jutterström.
Lars Gullin är väl jämte Jan Johansson den kanske mest ikoniserade jazzmusikern i landet. Han tillhör också en av de främsta jazzkompositörerna som vi har haft. Kompositionerna är nästan alltid genomkomponerad och raffinerade i sitt utförande. Något som verkligen passar dessa musiker som vi fick höra deras tolkningar och jag är övertygad om att Gullin själv hade varit nöjd med kvällen om han hade fått vara med.
Man började med Dorica från tidigt 1950-tal, då Tristano-skolans musik var inne bland jazzmusiker i Sverige. En inte helt lättspelad låt, där Jutterström inledde. Från 1950-tal till Gullins välkända Portrait of my pals från mitten 60-talet och från skivan med samma namn, men här i ett arrangemang för kvartett. Fin temapresentation och solon av Jutterström och Zethson. Tillbaka i 1950-talet i den fina Merlin, som också fick en mycket värdig tolkning.
I den intrikata Dedicated to Lee, är som namnet antyder, en hyllning till den amerikanska altsaxofonisten Lee Konitz, som var Gullins spelkamrat och vän, bjöds det på fint samspel särskilt mellan Jutterström och Nilssons trumspel. Denna trio är numera så tight oberoende av vilken musik man tar sig an eller vilken gäst man bjuder in.
Man fortsatte med Dyningar från tidigt 1970-tal och även den i ett fint framförande. Åter i 50-talet, med denna omisskännliga feeling, i Colon, som efter Bromanders berömmande ord om att Gullins musik finns tillgänglig i en notutgåva, blev en feature för Nilsson i hennes alltid kreativa och närvarande trumspel, som jag har haft anledning att lyfta fram många gånger.
Mazurka var väl den låt som mest förde tankarna till folkmusik under kvällen. Fint saxspel av Jutterström. Annars var nationalromantisk musik en större inspirationskälla för Gullin än själva folkmusiken.
Så kom då den låt som de flesta förknippar med Gullin, Danny´s dream, som inleddes med ett långt bassolo av Bromander och där det välkända temat kom först på slutet. Ett mycket bra sätt närma sig detta i många sammanhang nästan uttjatade stycke, men så fint.
Den sydamerikanskt klingande Omericano från 1970-talet, inleddes med även den med Nilssons trummor i ett bra sväng. Jutterström spelade temat med ett efterföljande solo. Den fick också avsluta konserten som inte bara bjöd på ett ypperligt spel utan också på en resa genom Gullins korta men så musikaliskt innehållsrika liv.
Roger Bergner
Som prenumerant på tidningen JAZZ kan du här logga in och läsa låsta artiklar och alla tidigare nummer.
Inte prenumerant ännu? Prenumerera här