Många fina solon när Radiojazzgruppen spelade 70-talsjazz

[Best_Wordpress_Gallery id=”93″ gal_title=”Radiojazzgruppen”]

(Klicka någonstans på bilden ovan för att starta bildspelet.)

Radiojazzgruppen
Scenkonstmuseet, Stockholm, 1 november 2017.

Radiojazzgruppens betydelse för svensk 70-talsjazz är oomtvistad. Så visst var det passande att just denna grupp – delvis i ny skepnad – spelade när Caprice hade releasefest för Jazz Cosmopolit, volym elva i serien Svensk jazzhistoria som täcker just 70-talet.

Foto: Lars Jönsson

Med Lennart Åberg i spetsen spelade denna upplaga material skrivet för Radiojazzgruppen under 70-talet av artister som Lasse Gullin, Kenny Wheeler, Carla Bley och Åberg själv. Även om tiden uppenbarligen inte hade räckt till för att öva in så många intrikata blåsarrangemang blev det en trevlig kväll. Men det är också tydligt att det blir bäst när 14-mannagruppen sätts på prov i Carla Bleys Donkey, en enklare variant av Wrong Key. Här nyttjas blåssektionens möjligheter och får visa kraft i arrangemanget och inte minst barytonsaxofonisten Fredrik Lindborg spelar ett såväl spännande som svängande solo.

Den som tänkt ut kvällens repertoar har uppenbarligen tänkt till. För det är intressant att höra hur materialet fint avspeglar musikens utveckling under decenniet. Öppenheten mot andra kulturer visar sig i en låt från Makedonien med rytmiskt Balkantema och solon av såväl gitarristen Janne Schaffer som Lennart Åberg på sopransax. Schaffer är naturligtvis ingen främmande fågel i jazzsammanhang, under 70-talet spelade han med bland andra gästande Carla Bley, Eje Thelin och Radiojazzgruppen. Vad han gör under denna konsert är att han dessutom för in ett lite skitigare och rockigare sound i musiken.

Även om detta inte var de avancerade arrangemangens kväll så tände det till ibland. Bland annat i den inledande fanfaren där högt tempo i rytmsektionen (Christian Spering och Peter Danemo) ställs mot halvtempot i tematiken. Snyggt och stämningsskapande. Det finns även fler exempel. Vad som är framträdande är alla fina solister. Trumpetaren Peter Asplund spelar flera bra solon, Amanda Sedgwick gör ett avslappnat och fint solo på Lasse Gullins SHT. Jonas Kullhammar trycker till i sopranen i Wheelers Foxy Trot (tror jag att det är). Men också Bobo Stenson och Jan Allan spelar bra solon. I blåssektionen fanns även Håkan Nyqvist, valthorn, Lars Olofsson, trombon, Sven Larsson, bastuba, och Hans Dyvik, trumpet.

Text: Magnus Nygren
Bildspel: Martin Ehrling

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser