Mångfacetterat och själfullt med Christer Bothén på Fasching

Text: Roger Bergner Foto: Lars Jönsson

 

Christer Bothén 3 + Omen Extended, Fasching,  13 september 2022

Christer Bothén bcl, cbcl, donso n´goni, Tobias Wiklund tp, Anna Högberg as, Mats Gustafsson fl, bars, Per Texas Johansson ts, bcl, cbcl, Alex Zethson p, Vilhelm Bromander b, Torbjörn Zetterberg b, donso n´goni  Dennis Egberth dr, Said Belhaj perc.

Finns det något bättre sätt att fira sin 81-årsdag än att samla sina favoritmusiker till en konsert? Det var så Christer Bothén gjorde denna kväll på Fasching på hög musikalisk nivå, fin feststämning och med en fulltalig publik.

Musikern, kompositören och konstnären Christer Bothén tillhör verkligen en av pionjärerna när det gäller den musik som långt senare kom att benämnas som världsmusik. Tidigt reste han till Afrika och studerade bland annat stränginstrumentet donso n´goni i Mali. Han är också en av våra främsta improvisationsmusiker med stor bredd.

Konserten bestod av två delar. Den första en trio med Vilhelm Bromander, Dennis Egberth, som ersatte ordinarie trummis Konrad Agnas och Bothén på basklarinett. Musiken var till en början trevande och sökande med långa pauser som om han letade sig fram. Men snart hittade Bothén hem och då hördes rötterna tydligt i jazz, frijazz och blues. Den musik som han så väl bottnar i och som också kan höras på skivan med trion, Omen från förra året. Torbjörn Zetterberg äntrade scenen och tog upp basen och Bothén spelade då på den enorma kontrabasklarinetten och lade en liggande låg ton. Med de två basarna blev det till ett maffigt sound. Bothén återgick sedan till basklarinetten och första delen blev till en slags svit, en resa i stil och tradition, som lågmält avslutades med bara bas och trummor.

Efter pausen inleddes den andra delen med Bothén och Zetterberg i duo på donso n´goni, detta säregna och välklingande instrument. Det utökade bandet tog plats på scenen med Tobias Wiklund på pocket trumpet, Anna Högberg på altsax, Mats Gustafsson på flöjt och barytonsax, Per Texas Johansson tenorsax, bas- och kontrabasklarinett, Alex Zethson på piano och Said Belhaj på slagverk.

Det långa stycket eller styckena, komponerat och arrangerat av Bothén liksom all musik under kvällen, bjöd verkligen på den bredd och gränslöshet som utmärker Bothéns musik. Inledningen placerade oss i Afrika men snart gick den musikaliska resan vidare till frijazz av det slag man förknippar med amerikansk sådan för större grupp och med rötter i 60-talet. Mats Gustafsson hoppade in ett kort tag som dirigent. Därifrån gick det vidare till en mer konstmusikalisk faktur, förstärkt av Zethsons avantgardespel på flygeln.  Den modernistiska konstmusiken är också en av Bothéns inspirationskällor.

Av solisterna i detta stjärnuppbåd, med några våra främsta jazz- och improvisationsmusiker, vill jag särskilt lyfta fram Anna Högberg, kvällens ”hemliga gäst”. Hon fick mycket soloutrymme och övertygade stort på alla sätt med sitt spel.

En minnesvärd kväll på Fasching med en värld av musik, fylld med hopp och själ, mångfald i stället för en hotande enfald, precis vad man behövde efter den deprimerande utgången av årets val!

Roger Bergner

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser