Melodisk grundstämning hos Schönning

Oskar Schönning och hans tre medmusikanter inledde en tvåveckors Pulsslags-turné genom Sverige i ett vinter-ruggigt Växjö. Som förband spelade elever från den lokala folkhögskolan, bland annat med en sångerska som vågade friskt och gav sig på ett par riktigt svårsjungna nummer. Kul och lovande inför framtiden!

Därefter sålunda Schönning och hans mannar som inledde med ett par stillsamt vemodiga stycken, som kanske passade publikens höstliga sinnestämning, innan man höjde tempot med, tror jag, titelmelodin från cd:n Happy jazz, please. Här fick både Nils Berg och Jonas Östholm sträcka ut i längre solon. Sedan berättade Schönning hur stolt och glad han var över att få spela och turnera med så fina musiker som Berg, Östholm och Voegler. Sånt som orkesterledare brukar säga, men här blev det mycket tydligt att det inte var något tomt prat.

Alla fyra musikerna verkade påtagligt glada över att spela tillsammans, en glädje som också projicerades till oss i publiken. Inte ens att Östholm hade glömt hur någon melodi gick satte ner allas humör. Schönning spelade ett par toner på basen och sen flinade alla och körde igång.  Den typ av händelser och kommunikation som gör en livespelning till något mer än att ”bara” höra musiken. Och musiken som sedan spelades hade den fina melodiska grundstämning som blivit Schönnings kännemärke. Utrymmet för solospel är kanske begränsat, men dylika invändningar försvinner snabbt i den varma stämning som musiken skapar.

Möjligen kunde man önska någon mer variation än att Berg spelar flöjt i ett nummer. Ett par dagar efter spelningen i Växjö så framträdde man på trio i skivbutiken RuntRunt i Stockholm. Jag var inte där men det ryktades om att Östholm trakterade ett dragspel. Skulle jag gärna ha hört även i Växjö! Men en varm och trevlig stämning hängde kvar under en mörk hemresa genom de småländska urskogarna. I årets första snöblask!! Sista da’n i september. Tur att det finns god musik!

Oskar Schönning

Jazz i Växjö, 30 sept 2009

Nils Berg bcl fl, Jonas Östholm p, Oskar Schönning b, Sebastian Voegler dr.

Förband: elever från S:t Sigfrids folkhögskola.

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54305) [1]=> int(51323) [2]=> int(50803) [3]=> int(54209) [4]=> int(54353) [5]=> int(54013) [6]=> int(54329) [7]=> int(54321) [8]=> int(54325) [9]=> int(54382) }