Melodiskt och inspirerat med Lina Lövstrand Stories på Stockholm Jazz Festival

Text & Foto Jörgen Östberg

Lina Lövstrand Stories,  Messingen, Upplands Väsby, Stockholm Jazz Festival 

Lina Lövstrand (fl, bcl), Fredrik Olsson (g), Leo Lindberg (keyb), Lars Ekman (elb), Niklas Bodin (dr).

Att jazzens sprids över hela Storstockholm är den största poängen med huvudstadens jazzfestival, tycker jag. Flöjtisten Lina Lövgren, till exempel, gav en lunchkonsert på Messingen i Upplands Väsby –  en konsert under avspända former, såsom jazz allra helst ska avnjutas. 

Många betydande jazzmusiker har spelat flöjt – Eric Dolphy, Frank Wess, Sahib Shihab och många fler därtill – men nästan alla har haft flöjten som biinstrument, Herbie Mann och några till undantagna. För Lina Lövstrand tycks i och för sig inget träblåsinstrument vara främmande, men vad jag förstår är flöjten hennes huvudinstrument. Hon spelar med en fyllig, vacker flöjtton, och man anar att  Rahsaan Roland Kirk inte varit den huvudsakliga inspirationskällan. 

Under konserten varvade Lina Lövstrand Stories  nyskrivet material med låtar från gruppens album, som kom förra året. Lövstrands kompositioner är både melodiskt tilltalande och elegant arrangerade. Hennes musik uttrycker på samma gång ljus och vemod, och allt är framfört med en självklar lätthet, inte minst tack vare elbasisten Lars Ekman och trummisen Niklas Bodin. Lövgren växlar konserten igenom mellan basklarinett och diverse flöjter; vi får till och med höra henne i ett inspirerat solo på altblockflöjt. Solistiskt utmanar gitarristen  Fredrik Olsson och keyboardisten Leo Lindberg henne med välformulerade improvisationer; särskilt Lindberg är i sitt esse i ett par grooviga nummer.

En fin konsert, helt enkelt.

Jörgen Östberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser