Bild5

Miles hyllad på Mejeriet

Bild5

Varje gång jag har varit på någon av Plektrums eftermiddagsbruncher har jag tackat min lyckliga stjärna för att jag på nära håll har tillgång till dessa eminenta evenemang.

Artister som hyllar andra artister har blivit en flitigt förekommande konsertform. Jag hörde tex i Köpenhamn förra sommaren en Miles Davistribut med ett band bestående av musiker som ingått i något av Miles´ senare band.

Bild2

På Mejeriet denna lördag hyllades Miles av trumslagaren P A Tollbom och hans nya kvintett. Utgångspunkten var här en Milesgrupp som kallats The Second Great Quintet, den med Wayne Shorter och Herbie Hancock.

Bild1

P A hade valt låtar som inte hörde till de mest spelade under perioden 1966-1968 och som ingick i albumen Miles Smiles, The Sorcerer och Nefertiti. Alltså fick vi bl a höra Fall, Side Car, Gingerbread Boy, Hand Jive och Prince of Darkness. Tollbom och hans mannar bjöd på riktiga godsaker och visade att man inte nödvändigtvis behöver bjuda på importerad jazz för att tillfredsställa en publik.

Bild3

I sista låten före paus, Gingerbread Boy, ett up-temponummer, fick vi höra Tollbom ”trading fours” med samtliga i gruppen. Kommunikationen var total! P A Tollbom spelar trummor!

Ed Epsteins baryton och Mårten Lundgrens trumpet skapade tillsammans ett nytt sound för denna repertoar hämtad ur The Miles Davis Songbook medan Eds fina sopranspel lät oss komma närmare Shorter och Miles originalmusik.

Bild6

Andra set innehöll lite kändare nummer som Nefertiti, The Sorcerer och Directions, i det senare spelade Robban Tjäderkvist ett bejublat solo. I avslutande extranumret Footprints, ur Miles Smiles,stod hela kvintetten bokstavligen på tå och spelade samtliga ruskigt bra.

Bild8

Med PA Tollboms skojvirriga mellansnack gick den här konserten nog till hävderna. Det skulle f ö förvåna mig om inte väldigt många i publiken denna eftermiddag erinrade sig den Miles Daviskonsert som ägde rum just i denna lokal för 25 år sedan.

 

Text: Stig Linderoth
Foto: Lasse Seger

Tribute to Miles Quintet

 Mejeriet, Lund 23 februari 2013

 P A Tollbom dr, Johnny Åman b, Robert Tjäderkvist p, Ed Epstein ss, bs,  Mårten Lundgren tpt, flygelh,

Bild4

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(54880) [1]=> int(54566) [2]=> int(55149) [3]=> int(54968) [4]=> int(54790) [5]=> int(50803) [6]=> int(51323) [7]=> int(54731) [8]=> int(54787) [9]=> int(54382) [10]=> int(54735) }