Bild8

Milt Jackson hyllad i Lund

Bild8

Plektrums lördagskonserter på Mejeriet, tidigare kallade bruncher, har funnit sin form inte tu tal om det. Till eftermiddagskonserterna med start kl 14 hittar en större och större publik och programsättarna tycks nu också bli säkrare och säkrare vad det gäller att pricka rätt i det stora utbud av turnerande grupper som erbjuds inför varje ny säsong.

 

Redan från starten med Milt Jacksons Bag´s groove möttes vibrafonisten Roger Svedberg och hans tillfälligt sammansatta kvintett av uppskattande applåder. Femtio- och sextiotalets dominerande jazzrepertoar av soul, bebop och hardbop är det många av oss som fötts upp på och därför tacksamt tar emot när tillfälle ges.

Originalartisterna är ju sen länge borta men många av nyare generationers jazzstjärnor behärskar till fulländning även äldre tongångar, det var dagens konsert ett gott bevis på. Gruppens tenorist, Jesper Thilo som väl är närapå en legend vid det här laget, iklädde sig här bekvämt Hank Mobley´s och andra tunga tuffa tenorhjältars roll och spelade härliga ståpå solon konserten igenom.

Från Jacksons period med Dizzy Gillespies tidiga storband fick vi sen höra Dizzy´s Woody´n´ you. En avJohn Lewis´ säkert mest kända låtar är Django från Modern Jazz Quartetrepertoaren. Svedberg tog sig ledigt an denna klassiker utan att planka. Första set, på en knapp timma, bjöd vidare på Lover som Thilo elegant vävde ihop med Jacksons Blues legacy.

Bild2

Att inte inkludera en jazzhit som Sermonette i ett sammanhang som detta hade väl nästan varit ett tjänstefel. Så den fick förstås inleda andra set.

Bild6

Mattias Nilsson är en lyhörd pianist som går från klarhet till klarhet. I Sermonette visade han upp ett pianospel som var både skickligt och genommusikaliskt och som får oss att förstå att Mattias nu måste räknas till de främsta i Sverige på sitt instrument. Konserten fortsatte sedan med Compassion, Sonny Rollin´s No Mo och evigt gröna Cherokee, i bitvis halsbrytande tempo, för att avslutas med två extranummer, Milt Jacksonballaden Hello och Listen Here, ett funkrockigt nummer av tenorsaxofonisten Eddie Harris. Här fick Thilo visa att också han kan rocka loss när det krävs!

Bild5

Nämnas bör väl till slut, säkre trumslagaren Bengt Stark, mera känd från Bernt Rosengrens kvartett. Och basisten Bo Stief, en av dessa många mäktiga danskar. Han fick stundtals Mejeriets scengolv att vibrera. En grymt stor baston har han denne Stief !

Bild4

Sist, men naturligtvis inte minst, en jazzmusiker som sent skall glömmas, vibrafonisten Roger Svedberg som påtådansade sig igenom konserten likt en tjurfäktare. En stjärna är född skulle jag vilja säga och jag tror också att vibrafonen nu kommer att få en renässans. Tacka Svedberg för det!

Text: Stig Linderoth
Foto: Lasse Seger

Plektrum, Mejeriet, Lund den 16 november 2013

Roger Svedberg kvintett

Roger Svedberg vib, Jesper Thilo ts, Bengt Stark tr, Bo Stief b, Mattias Nilsson p

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54715) [1]=> int(54639) [2]=> int(54382) [3]=> int(54790) [4]=> int(51323) [5]=> int(54735) [6]=> int(50803) [7]=> int(54731) [8]=> int(54787) [9]=> int(54566) [10]=> int(54541) [11]=> int(54707) }