Bergcrantz_MNBB

MNBB och Anders Bergcrantz gav publiken det bästa

Bergcrantz_MNBB

Från den här konserten gick jag med en sång på läpparna. Det blir lätt så när man känner att det man upplevt är äkta och serverat med en uppenbar vilja att ge publiken det bästa man kan.

Monday Night Big Band (MNBB) under ledning av Mårten Lundgren är ett jazzband som har roligt med många hyss när man spelar. Det är också ett band vars alla sexton medlemmar är proffs rakt igenom. Trumpetaren, och nu också sångaren och estradören Mårten Lundgren vet konsten att kommunicera med sin publik. Varje nummer har sin historia och den berättar Mårten med humor och glimten i ögat.

Harry Arnoldsällskapet i Malmö stod för kvällens värdskap och naturligtvis inleddes konserten med Harry Arnolds klassiska signatur Stand By som förstås fick den fullsatta salongen på gott humör från första takten. Kvällens tema var Count Basie och många nummer – dock inte alla – hade någon form av koppling till ”The Count”. Till exempel  legendariske trumpetaren Thad Jones´ arrangemang av Big Dipper och Second Race tänkta för en skiva med Basiebandet  med enbart Jonesarrangemang. Basie tyckte dock inte att arren hade riktigt Basiestuk så det blev aldrig någon inspelning. I kväll fick vi höra dem och för de flesta i publiken var det säkert premiär.

April in Paris kunde vi alla och MNBB levererade denna jazzhit med riktigt Basiesound,  var så säkra. Ville man vara petig så saknades förstås gitarrkompet. Men  April trippelavslutades som den skulle ända till och med  ”one more once” . Mårten Lundgren bjöd därefter på showtime med en för alla oväntad och kul vocalinsats i I can´t give you anything but love.

Dags så för kvällens gästartist, Harry Arnoldstipendiaten och trumpetaren Anders Bergcrantz som förde sig och spelade som den världsstjärna han är. Bandet fick nu visa att det inte bara klarar det som en genomsnittspublik förväntar sig. Bergcrantz drar i gång MNBB med en bedövande attack i ett supermodernt  bopinfluerat nummer, Three and one följt av You don´t know what love is och Bergcrantz var synbarligen nöjd med att ha MNBB i ryggen.

Andra set  bjöd på bl a Thad Jones´ Fingers, ett uppvisningsnummer för saxsektionen , och Flight of the Foo Birds hämtat ur Basieplattan The Atomic mr Basie. Mera standards i form av Makin´ whoope, I left my heart in San Fransisco, och Misty.

Anders Bergcrantz fick i kväll chansen att för första gången spela  Milesklassikern Miles Ahead , och den blev i mitt tycke konsertens höjdpunkt ! Och på detta Black narcissus av Joe Henderson och till sist den planerade slutklämmen med It don´t mean a thing.

Ett extranummer blev det förstås. Neal Heftis Duet, här med Bergcrantz och Lundgren i sköna bejublade utmaningar, fick sätta den definitiva punkten. Ut genom Palladiums dörrar gick denna tidiga lördagskväll en mycket nöjd publik som i likhet med mig säkert kommer att diskutera och minnas detta storstilade jazzmöte för lång tid framöver.

Text: Stig Linderoth
Foto: Lasse Seger  


Monday Night Big Band och Anders Bergcrantz

Palladium, Malmö 23 oktober 2010

Håkan Caesar , Ulf Holmström as, Dan Holmström, Mattias Carlsson ts, Ulf Fagerberg bs, Mårten Lundgren, Fredrik Davidsson, Björn Ringköbing Jimmy Nyborg tpt, Anders Larson, Ola Åkerman, Christoffer Sögren tb , Kim Aagard btb, tuba, Karsten Bagge dr, Magnus Hjort p, Jan Karlsson b

Bergcrantz_MNBB_2

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54731) [1]=> int(51323) [2]=> int(54787) [3]=> int(54715) [4]=> int(54566) [5]=> int(54541) [6]=> int(54707) [7]=> int(50803) [8]=> int(54735) [9]=> int(54382) [10]=> int(54790) [11]=> int(54639) }