Moki Cherry hyllades i både Bjärnum och Tågarp

[Best_Wordpress_Gallery id=”176″]

(Klicka någonstans på bilden ovan för att öppna bildspelet.)

Moki Cherry – Konst & Liv i Tågarp
Ateljé Götesdotter, Bjärnum och Tågarps skola, 14 juli 2019.

På Ateljé Götesdotter i Bjärnum i norra Skåne visas konst av Moki Cherry från hennes tid i Tågarps skola. Moki (född Monika Karlsson, 1943-2009) flyttade till Tågarps skola 1970 tillsammans med maken jazzmusikern Don Cherry och barnen Neneh och Eagle-Eye. Vintertid jobbade Moki sedan 1977 i sitt loft på Long Island City, New York. Samtidigt ställer Mokis väninna malmökonstnärinnan Tonie Roos ut. Moki figurerar här på Roos färgstarka målningar. Jag minns att hon gjorde fantasifulla jazzaffischer till Kristianstadfestivalerna på 80-talet.

Det är Mokis barnbarn Naima Karlsson som arrangerar utställningen i Bjärnum. Dessutom ställer hon till med fest efter vernissagen med musik och föreläsningar i Tågarps skola, där jazzen verkligen sitter i väggarna. Naima bor annars i London och att musik och konst har gått i arv kan ingen undgå att märka – mamma är ju Neneh Cherry och morbror är Eagle-Eye! I en stor tempellik sal är taket och en vägg fylld med Mokis gränsöverskridande tygapplikationer, ofta inspirerade av maken Dons musik. OJ:s Magnus Nygren gläntar på dörren och låter oss smygtitta in i hans kommande bok om Don Cherry med en mycket intressant föreläsning. En bok att se fram emot, konstaterar jag som öronvittne! De färgstarka OJ-medarbetarna Elena Wolay och Mats Gustafsson minglar runt och den sistnämnde tar fram sin barytonsax, som värmer publiken.

Lasse Seger

PS. Någon gång i början av 90-talet sammanstrålade Moki Cherry och Lasse Seger på Galleri Station Skelderhus i Munka Ljungby. I bildspelet här kan ni beskåda 13 foton som Lasse tog vid detta tillfälle. DS.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterat

Annonser