Musikaliska möten i tid och rum med Nils Berg Cinemascope, Stockholm Jazz Festival

Text & Foto: Dan Backman

Nils Berg Cinemascope, Hörsalen, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm Jazz Festival, 19 oktober 2023

Nils Berg (fl, ts, klav), Josef Kallerdahl (b), Gustaf Karlöf, (klav), Konrad Agnas (dr)

Nils Berg och Josef Kallerdahl är i Punjab, Indien, och letar efter Laddi. En sångare de sett på youtube som, enligt Nils Berg, ”plockar ord ur luften”. De har med sig en kompis som dokumenterar deras dagar med en, som det ser ut, skakig mobiltelefon.

Nu står de på golvet i Hörsalen på Kulturhuset Stadsteatern, framför en duk där resan och jakten projiceras upp. Nils berättar om hur de blivit besatta av att leta upp Laddi och leder in oss till en musikteater mer än en konsert. Det är ju grejen med Nils Berg Cinemascope, att berätta om musikaliska möten genom tid och rum.

Först känns det lite trevande och stelt men snabbt dras man in i jakten på Laddi och blir berörd av mötena med indiska musiker på vägen. Lite är det som en barnsaga, fast för vuxna. Nils och Josef får kontakt med en kvinna som säger sig kunna leda dem till Laddi, vilket hon inte kan visar det sig. Istället introducerar hon dem för olika gäng musiker som gärna ställer sig framför kompisens kamera och med stort allvar spelar och sjunger traditionell lokal musik.

Och det är här som magin uppstår: när Nils och Josef och medmusikerna Konrad Agnas, trummor, och Gustaf Karlöf, klaviaturer, jammar över tid och rum med indierna sammansmälter allt till ett vibrerande här och nu. Det är som att det är två samtidigt pågående parallella musikaliska skeenden. På olika platser och med olika uttryck, fast i absolut harmoni med varandra.

Det svänger mjukt och vänligt, utan att bli osynkat, vilket inte kan vara helt lätt. Särskilt härligt blir det när tre generationer indiska män står på en bakgård och sjunger och håller rytmen på handtrummor. När Nils och en man med trumpet försöker kommunicera, trots total språkförbistring, blir det djupt rörande.

Att jag sedan inte riktigt förstår vad grejen är med Laddi – jo, till slut hittar de honom – spelar liksom ingen roll. Det blev ju en fin och varm historia att berätta.

Dan Backman

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser