Mytomspunna Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O övertygade

Text: Roger Bergner Foto: Lars Jönsson

 

Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O, Fasching 4 november, 2022

Jyonson Tsu elg, vo, Kawabata Makoto elg, Higashi Hiroshi synth, Wolf elb, Satoshima Nani dr.

Att få uppleva detta sedan länge mytomspunna band på ett fullsatt Fasching var verkligen stort och ljudstarkt! Bandet har funnits sedan 1995 med modifieringar av namnet och i olika konstellationer, men med den fantastiska gitarristen Kawabata Makoto i centrum och som AMT:s grundare, även titulerad speed guru.

Musiken de spelar är en slags psykedelisk rock influerad av progressiv rockmusik, modernistisk konstmusik och friform. Stilelementen fanns där, men också en befriande punkattityd till det hela. AMT har inte bara eklektiskt lånat dessa grepp, utan skapat sin helt egna musik och tagit den så långt det går på ett mycket övertygande sätt.

Sällan har jag varit med ett band med en sådan scennärvaro och som gett så mycket, med andra ord järnet, under den cirka en och halv timme långa konserten. Det visuella, att se dessa musiker i aktion, var också en upplevelse. Trumslagaren Nani, som mestadels slog hårt i tempona snabbt, snabbare, snabbast, men dock långsammare i det längre och suggestiva, stämningsskapande stycket med ett kort tema som upprepades. Sångaren och gitarristen Tsu, i sin vackra klänning, gjorde också intryck på mig, synd bara att rösten inte hördes till en början och att ljudteknikern inte riktigt var med! Men självklart svårt att få till en balans i detta, när ljudnivån ibland närmade sig smärtgränsen. Starkt spelade Makoto, en mästerlig improvisatör på sitt instrument, som imponerade stort. Basisten Wolf höll ihop det hela tight i alla tempon. Längt fram stod Hiroshi med sitt långa grå hår och sin synt i ett närmast kontemplativt lugn, trots att musiken bakom stundom kunde beskrivas som ett jordskred eller som en framvällande vulkan.

En konsert med en inte bara drabbade volym, en riktig öronrensare, utan också något emotionellt starkt, kanske rent av andligt förmedlades genom musiken? Hur som helst , så kände jag mig glad och upprymd efteråt!

Roger Bergner

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54329) [1]=> int(54541) [2]=> int(54735) [3]=> int(54731) [4]=> int(54566) [5]=> int(54382) [6]=> int(54639) [7]=> int(54715) [8]=> int(54746) [9]=> int(51323) [10]=> int(50803) [11]=> int(54707) }