norrland_metropol_foto_AnderOlofsson

Norrland tog Härnösand med storm

norrland_metropol_foto_AnderOlofsson
Öbacka Jazz & Blues firade utmärkelsen Årets Jazzkommun tillsammans med kommunalrådet Fred Nilsson. Blommor och diplom delades ut av Bengt Säve-Söderbergh, ordförande för Svenska Jazzriksförbundet. Kvällens artister var namnkunniga Johan Norberg och Jonas Knutsson, eller Norrland som de heter som grupp.

Johan, som är näst intill lika bra historieberättare som gitarrist och jazzmusiker, inleder med att gratulera publiken till den fina lokalen, ”Metropol är landets enda jazzklubb som också ser ut som en jazzklubb”. Publiken jublar, och Norrland inleder sin konsert med norrländska polskor och andra spelmanslåtar som Ansia, Vacka och Bygdsiljum, på jazzvis.  

Det märks att Johan och Jonas gillar att spela med varandra. I Johans distinka och självständiga gitarrspel är det inte ett snabbt fingerspel som gör lyssnaren intresserad och nyfiken. I stället är det att han i rytmiken låter inslag av polskans grundteman möta Jonas som spelar finstämt och ges möjlighet att leka med de norrländska spelmanslåtarna.

I Yttervik exploderar hans sopransaxofon och folktonen övergår i mer intensiva och nerviga uttryck när han i slutet av låten sjunger och spelar samtidigt virtuost på sitt instrument. Han vinner publiken och belönas med kvällens mest engagerade applåd.

Kvällen avslutas med två extranummer, publiken vill inte att den finstämda jazzbluesen i norrländsk folkton ska ta slut. Johan och Jonas förflyttar sig upp till biljettluckan för att signera sina skivor, och det är många som passar på att kunna höra musiken på nytt i sitt hem.

Anders Olofsson

 

Norrland
Metropol i Härnösand 23/2
Johan Norberg, g voc, Jonas Knutsson, saxar

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(54566) [1]=> int(54968) [2]=> int(54382) [3]=> int(54787) [4]=> int(55149) [5]=> int(54880) [6]=> int(54735) [7]=> int(51323) [8]=> int(50803) [9]=> int(54731) [10]=> int(54790) }