Slagr Sevan AndersOlofsson

Norsk folkton och kammarjazz på Metropol

Slagr Sevan AndersOlofsson

 Den 10/10 gästades Öbacka jazz och blues av två orkestrar i ett samarbete mellan klubben, konstmusikföreningen Nymus och Pulsslag. Först ut på scenen var Slagr, en norsk konstmusikgrupp där Anne Hytta spelar hardangerfela, en fiol som har fyra till fem resonanssträngar under de fyra vanliga, Amund Sjølie Sveen spelar vibrafon samt på vattenstämda vinglas.

Den tredje medlemmen i bandet är Sigrun Eng på cello. Gruppen, som även kan avlyssnas på CD, spelade flera finstämda låtar eller som de själva beskrev sin musik, minimalistisk! De spelade synnerligen samspelt och den lugna nordiska folktonen klingade såväl välljudande som lugnande, för oss som lyssnade intensivt.

Gå gärna in på Spotify för att höra på låtar som April och First Frost och du kommer lite närmare den musik varifrån Garbareks med fleras konstmusikjazz har hämtat inspiration.

 I andra set spelade gruppen Seval som är vida mer kända i jazzkretsar. I programmet presenterades musiken som kammarjazz. Uttrycket i musiken känns i långa stycken igen från grupper som Pavo och det är ingen tillfällighet att Sofia Järnberg står för sången i bandet. Hon gav musiken och framträdandet färg och spänning tillsammans med Fred Lonberg-Holm cello och trumpetaren Emil Stranberg. Övriga bandmedlemmar är David Stackenäs akustisk gitarr och Patric Thorman kontrabas.

Text: Anders Olofsson
Bild: Regina Engström-Olofsson

 

 

Annonser
Annonser