DSC 0019w

Norskt i Alvesta

DSC 0019w

Hösten är här sägs det, även om det fortfarande är meteorologisk sommar. Och den säsong man kallar höst har även börjat hos Alvesta jazz och blues. Norska kvintetten Sjöen är till och med tredje konsert och jag har missat de två första! Sorgligt men sant.

 

Missade gjorde jag även i våras när likaledes norska Pixel var på besök i Alvesta. Saxofonisten Harald Lassen från Pisel lämnade då en CD med Sjöen (Havtorn records) till klubbens programkommitté. Därmed lördagens konsert med just Sjöen. Ett mycket bra och av många uppskattat val av musiker.

Att musikerna också gärna kommer till Alvesta visades av att gruppen reste från Norge för denna enda spelning! Lite dystert att det inte gick att ordna fler spelningar efter så lång resa, men alla jazzklubbar planerar långt i förväg och det finns mycket litet utrymme för plötsliga infall.

DSC 0013w

Sjöen var en intressant ny norsk bekantskap. Ovanlig klang i gruppens ljudbild var violinisten Håkon Aase. Ihop med Harald Lassens sopransax skapades omväxlande en exotisk musikassociation och ibland något mer folkmusikklingande.

Man spelade långa skrivna partier, Lassen bad om ursäkt för att man läste från noter, med vackra och överraskande melodilinjer. Ofta långa kompositioner med solopartier för några i kvintetten. Inget klassiskt upplägg med teman och sedan solon från alla.

Bland de huvudsakliga solisterna utmärkte sig också gruppens ende svensk, pianisten Johan Lindvall. Mycket idérikt och frisläppt spel som jag hörde många uppskattande ord om efter spelningen. Annars var Lassen och Aase ofta i förgrunden. Intressanta nya musiker de också. Lassen spelade lite mer försiktigt när han använde sin sopran och mera starkt och expressivt när han plockade fram tenorsaxen. Och mycket roligt med en violinist som vill spela improviserad musik.

Jag lyssnade även mycket på den hårtslående trumslagaren Axel Skalstad. Eller han kanske inte spelade så hårt, men han hade en slags total rytmisk övertygelse som gjorde att det inte fanns minsta tvekan eller försiktighet i hans spel. ”No fear, eye of the tiger-attityd”, liksom. Kommer att finnas med i många sammanhang framöver, sanna mina ord! Han kompletterades fint av basisten Björnar Kaldefoss som också spelade några välfunna solon. Sammantaget en mycket intressant ny grupp och en fin lördagskväll i Alvesta!

Som vanligt inleddes kvällen av en grupp från S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. Krutjazz kallade man sig och började därför helt följdriktigt med en spröd och stämningsfylld låt som jag tror var en egen komposition från någon i gruppen. Varm och vacker ton från trumpetaren Jakob Dungner inledde med stöd av gitarristen Andreas Bokros.

Fin närvaro där, som bröts en aning med mer muskelinriktat spel i Monks Straight, no chaser. Jag tror att alla precis hade börjat sina studier så sannolikt musiker som vi kan följa ett par år framöver. Ska bli spännande!

Text: Jan Strand
Foto: Bo Granefelt

Alvesta Jazz & Blues, lördag 11 oktober 2014.
Krutjazz: Jakob Dungner tp, Anton Krutov as, Andreas Bokros g, Oliver Hammarsten b, Jacob Larsson dr.
Sjöen: Håkon Aase vi, Harald Lassen ts ss, Johan Lindvall p, Björnar Kaldefoss b, Axel Skalstad dr.

Annonser
Annonser