HayatiKafe

Ny jazz-säsong i Aneby också

HayatiKafe

Av en lycklig slump bor jag hyfsat mitt emellan den småländska jazzens två stora A:n, Aneby och Alvesta. Alvesta jazz & blues har byggt upp en profil av nutida jazz, gärna med ett drag åt det experimentella. Aneby jazzklubb vårdar i huvudsak jazzens mittfåra. Tradition och förnyelse på den småländska landsbygden.

I lördags Alvesta med gitarristen Krister Jonsson, i tisdags Aneby med sångarna Hayati Kafé och Dennis Östryd, kompade av Björn Dahlins trio. Ett program med musik ur the american songbook, som det heter på nutidssvenska. Båda dessa konserter, levande musik av högsta klass!

Tisdagen i Aneby inleddes stilla och känsligt med en stämningsfylld tolkning av I fall in love to easily. Dennis Östryd och den fine pianisten Martin Perk ensamma på scen. En mjukstart av bästa märke!

Sedan gick sångmikrofonen över till Hayati Kafé för ytterligare en klassiker ur ”sångboken”, nu kompad av hela Dahlin trion. Därefter blev det några duo-nummer med båda sångarna, I’ve got the world on a string och senare Lady be good, är ett par exempel på repertoarval.

I den senare sjöng Östryd, Ella be good to me, som en bugning till en kvinnlig legend. Så där rullade det på med flera byten av sångare och småroligt prat mellan Kafé och Östryd. Kanske skämt man kört förut, men det blev ändå till en sympatisk stämning och en varm känsla som strålade ut från scenen.

Dahlins trio stod för fint komp och både Martin Perk och Niklas Lindblom fick mycket soloutrymme, som drog ner applåder från en publik på gott humör. Enda aber var en något obalanserad ljudbild, Perks piano blev lite svagt och Kafés sång försvann en aning. Detta var dock inställningar som musikerna hade bestämt, men det blev inte helt lyckat.

Och mitt ibland svängiga nummer som Don’t get around much anymore och Love is just around the corner, så sjöng Hayati Kafé, Michel Legrands What are you doing the rest of your life, uppbackad av fint spel från Perk och Lindblom. En känslofylld tolkning av en mycket vacker melodi. Kvällens höjdpunkt tillsammans med Östryds inledning!

Kvällens förband kom från Sommenbygdens folkhögskola i Tranås och spelade enbart fina låtar skrivna av Horace Silver. Återväxten är tryggad är ett återkommande mantra när unga förband har spelat. Sannolikt återkommande för att det är sant!

Så är jazzhösten igång och det är bara att pricka in flera fina konserter i almanackan!!

Text: Jan Strand
Foto: Göran Engström

Aneby jazzklubb, Konserthuset i Aneby 24 september 2013.

Förband från Sommenbygdens folkhögskola.

Hayati Kafè och Dennis Östryd vo, Martin Perk p, Niklas Lindblom b, Björn Dahlin dr.

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54639) [2]=> int(54715) [3]=> int(54329) [4]=> int(54566) [5]=> int(54541) [6]=> int(54731) [7]=> int(51323) [8]=> int(54735) [9]=> int(54746) [10]=> int(54707) [11]=> int(54382) }