SwedishAzz JasonAdasiewicsErik-CarlssonMatsGustafsson

Öppen jazz i liten butik

SwedishAzz JasonAdasiewicsErik-CarlssonMatsGustafsson

Många jazzälskande Stockholmare känner till Harald Hults lilla butik vid Rödabergsgatan. Den är en gruva av ädel vinyl och hit kommer folk från olika delar av världen för att hitta sina guldägg.

Ibland bjuds det in till konsert i butiken som denna söndag, när Swedish Azz klämt in sig mellan skivhyllorna och publiken likaledes packat sig på de få kvadratmetrarna med en öl i handen. Det här är ett av Mats Gustafssons flera olika band, med svenska jazzklassiker som specialitet.

Lars Gullin, Börje Fredriksson, Bernt Egerbladh var några, vars pärlor packades upp på ett mycket värdigt, men ändå speciellt sätt. Ortodoxa jazzuttolkare har kritiserat Swedish Azz för att förstöra de nationella klenoder som producerades på 60-talet av svenska musiker som dem som nämnts ovan.

Märkligt. För detta är ingenting annat än en kärleksförklaring till låtarna och det vore förfärligt ointressant om man försökte spela dem som Gullin eller Fredriksson gjorde, för att ta några exempel. I musiken klingar minnet av mästarna samtidigt som bandet använder sig av sitt eget spelsätt.

Denna kväll lyste inte minst Chicagobaserade vibrafonisten Jason Adasiewics upp decembermörkret. Han ersätter Kjell Nordeson i bandet och gör det med ett spelsätt med klangligt djup och respekt för låtarna, på ett sätt som bara kan kallas konstnärligt och tekniskt virtuost.

Sådana där intima kvällar med musik av högsta kvalitet, ja, världsklass, stannar kvar i upplevelsekammaren.

Text & foto: Lars Grip

Swedish Azz

Harald Hult, Andra Skivor, söndagen den 2 december 2012.

Mats Gustafson, bs, as, Per-Åke Holmlander tb, cimbasso, Dieb 13 elektronika, skivspelare, Jason Adasiewics vib, Erik Carlsson dr.

 


Annonser
Annonser