Osterlen

Hemligheter på vägen – Konsert på Mellby Atelier.

Osterlen

”Det är en tradition numera att vi på Musik i Syd tillsammans med Mellby Atelier har konsert benämnd Österlen lyser just på Alla Helgons Dag” inleder Martin Martinsson sin presentation av musikanterna. Visst är Mellby Atelier på Österlen, strax utanför Kivik, ett smultronställe där det alltid serveras musik av bästa märke som sitter kvar i väggarna.

De flesta låtarna som spelas är från skivan Georg Riedel och vänner – Hemligheter på vägen
och mellansnacket sköter Sarah Riedel inspirerande. Sarah sjunger på ett naturligt och mycket tonsäkert sätt. Lätt är att konstatera ”äpplet faller inte långt från trädet”, musikaliteten går i arv.

Det blir en framförallt vacker kammarjazzkonsert med tonsatta dikter, där all musik är skriven av Georg Riedel. Det vi saknar med text av den finlandsvenske poeten, jazzpianisten, f d kulturministern och fotbollsparkeriarbetaren Claes Andersson inleder. Vi kommer i rätt harmonisk stämning med hjälp av Jan och Joakims smakfullt valda toner. Sarah sjunger så tydligt textat och känsligt till Georg och Anders spelande så att dikternas verkliga budskap kommer till sin rätt. Vi får också lättare att förstå och ta till oss Tomas Tranströmers dikter med hjälp av Georgs musik. Jazz och poesi går hand i hand och vi får bekanta oss med Kristina Lugns Dit jag längtar och I grannkommunens källarvåning. Harriet Löwenhjelm bidrar med Tag mig, håll mig och Pär Lagerkvists Det är vackrast när det skymmer passar ovanligt bra när jag ser det österlenska landskapet genom konsertsalfönstret. Telegram för fullmånen av vår kanske mest jazziga poet och älskade nationalskald Cornelis Vreeswijk lyser upp Österlen i höstmörkret.
Vi får även njuta av Georg Riedels nykomponerade svit till dikter av den israeliske poeten Yehuda Amichai som uppfördes på den Judiska Kulturdagen i Stora Synagogan i Stockholm denna höst. En legendarisk musikant och framgångsrik kompositör med sina vänner är generös med extranummer, till glädje för en jazz/poesifylld publik.

 

Alla Helgons Dag 2010
Medverkande: Sarah Riedel sång, Anders Persson piano, Georg Riedel bas, Jan Allan trumpet och Joakim Milder tenorsaxofon.

Lasse Seger

Riedel_Mellby
Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54707) [1]=> int(51323) [2]=> int(54735) [3]=> int(54566) [4]=> int(54382) [5]=> int(54715) [6]=> int(54787) [7]=> int(54731) [8]=> int(50803) [9]=> int(54541) [10]=> int(54790) [11]=> int(54639) }