DonPullenKollar fotoLS

OJ firade 80 i Malmö

 DonPullenKollar fotoLS

Ingen Allsång på Skansen precis, när Ljungkvist och band brakar loss så det knakar i bjälkarna inne i gamla vackra, ärevördiga Victoriateatern i Malmö. Teatern är värd för ett födelsedagsfirande, den eminenta tidskriften OJ fyller ju som bekant 80 år. Världens äldsta, ännu existerande.

 Fullt hus, med picknickande diggare, sippande ur medhavda vinpavor, rättigheter finns ju inte i denna teater.Men musik får finnas och denna afton tas svängarna ut rejält: Fredrik Ljungkvist är en egensinng man som struntar i jazztraditionerna i sina kompositioner som,i varje fall vad mitt öra uppfattade, har rötter i Orienten och i den moderna klassiska atonala musiktraditionen.

YunKan10 fotoLS

Vi får oss till livs melodislingor, som växlar mellan det stillsamma och brutala, häftiga kast i rytmiken,en kakafoni av ljud som fascinerar och skrämmer på samma gång – sångerska Sofia Jernberg hanterar rösten med yppersta precision, imponerande när hon imiterar fågelkvitter, som om rösten vore ett instrument- och en publikfavorit blev tubaisten Holmander som gick upp i ett tonregister som jag trodde var omöjligt för detta instrument.

PaavoTrio fotoLS

 

Denna anrättning var inte helt lättuggad, men väl intagen gav den en nog så fyllig mättnadskänsla. Men den som hoppades på en upplevelse om hur det lät just för 80 år sedan- tidig Ellington, Fletcher Henderson och andra, fick väl vandra hem i regn-natten, visslande på ”It don´t mean a thing, if you ain´t got that swing…”

Som extra grädde på moset fick vi ta del av en visning av bilder från förr och nu, tagna av den förnämste av jazzfotografer: Lasse Seger.

 

Text:Per Wikén
Foto: Lasse Seger

Victoriateatern Malmö 26 november
Fredrik Ljungkvist You Kan 10 + Paavo Trio
Arr: Jazz i Malmö

Fredrik Ljungkvist ts fl mm, Sofia Jernberg vo, Mats Äleklint tbe, Per Åke Holmander tu, Klas Nevrin pi, Mattias Welin b, Jon Fält dr, Raymond Strid dr.

LarsGrip fotoLS

 

 

 

Annonser
Annonser