Organisk brittisk klubbjazz på Slaktkyrkan under Stockholm Jazzfestival

Text: Rikard Rehhnbergh Foto: Leo Ahmed

Alfa Mist & Kokoroko, Slaktkyrkan, Stockholm Jazzfestival, 18 och 20 oktober 2023.

Slaktkyrkan, mera av en hangar än en kyrka, i Slakthusområdet söder om söder har för första gången prövats som konsertlokal under Stockholms jazzfestival. Det är ett utmärkt val. Dels lockar den en något annorlunda publik än de gängse, dels går det att bjuda in och bjuda på lite annorlunda, och något högljuddare.

Två exempel på det är sextetten Alfa Mist och oktetten Kokoroko, bägge ensemblerna baserade i London och också inspirerade av den engelska huvudstadens myllrande musikscen. Lika mycket bestående av jazzmusik och konstmusik som ”världsmusik” och klubbmusik.

Alfa Mist

Pianisten och organisten Alfa Mist ska vara autodidakt, det vill säga självlärd i såväl klaverspel som komposition. Sådant inger respekt. Hans musik har ett brett anlag och anslag och införlivar ovan nämnda genrer. Betoningen ligger dock på nu-soul och lättlyssnad jazz och tenderar att allt som oftast låta lounge-artad. Det är lite synd, lite slöseri med ett så kompetent kompband. Trumpetaren Johnny Woodham lyfter Mists musik ett par nivåsnäpp och basisten Kaya Thomas-Dyke har ett skönt groove som minner om Tal Wilkenfelds (Jeff Beck, Eric Clapton, Prince). Att Mist skrivit klassiska stycken till London Contemporary Orchestra  (som Confliction) hörs dessvärre inte så mycket. Ett stort plus för den konstnärliga backdroppen på vilken färgglada målningar – föreställande musiker, abstrakta former och urbana landskap – organiskt flyter in i och ut ur varandra.

 Med Kokoroko är det mera festbetonat. När de spelar är det fredag (onsdag för Mist) och det är signifikativt. Här ska dansas till ett blandband bestående av highlife och ”afrobeat”, hiphop, grime, soul och funk, reggae och dub. Ett slags tre kontinenters sammansmältning. Kokorokos musik är karnevalisk. En kan nästan se de åtta (av vilka kvinnorna står för blåset; trombon och trumpet) musikerna uppklädda och laddade till tänderna glida genom västra London under Notting Hill-karnevalen i den sena augustisolen.

Rikard Rehnbergh

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser