Personligt och kommunikativt med Agnes Persson Trio på Källarbyn

Foto: Dan Backman

Agnes Persson Trio, Källarbyn, Stockholm Jazz Festival, 21 oktober 2021.

Gitarristen Agnes Persson debuterade tidigare i år med det fina albumet In Collaboration With Flowers. När hon framträder på Källarbyn är det med en mindre och annorlunda konstellation än den på albumet. Det gör att musiken får en delvis annan utformning. Kornettisten Tobias Wiklund, som gästar på två låtar, var förvisso med på albumet men vare sig trummisen Nils Agnas (kusin till albumtrummisen Konrad Agnas) eller den välmeriterade kontrabasisten Ilaria Capalbo var med på inspelningarna.

Den jazz som framförs är lite svårfångad i sitt sökande anslag. Det finns drag av bebop, swing och cool men Agnes Persson låter kompositionerna ta plats i samtiden. På Källarbyn låter hon också musiken lösas upp i några friform-partier.

Agnes Persson är den huvudsakliga solisten men det intima formatet gör att fokus ligger på kollektivet. Man hör tydligt vad var och en gör, ofrånkomligen hör man lite för mycket av Nils Agnas. Han är bra, men volymmässigt lägger sig trummorna lite i vägen för Agnes Persson och Ilaria Capalbo. Jag kan också tycka att Agnes Perssons snygga och lite kluriga meloditeman inte görs full rättvisa i denna triosättning.

Källarbyn med sina 1700-talsvalv är ett jättetrevligt spelställe, med musikerna placerade i mitten av lokalen och publiken spridd runt omkring. Att Agnes Persson presenterar sina sånger personligt bidrar till den varmt informella stämningen. Stof Og Solskin ska efterlikna en promenad längs med Motala Ström i hemstaden Norrköping – ”det är i april och det är kallt men soligt”. To Snatch A Hollyhock refererar till den gång hon stal en stockros ur en kommunal plantering i Hökarängen. Man kan väl säga att jazzmusiker generellt är mindre kriminellt belastade än rappare.

Dan Backman

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54715) [1]=> int(50803) [2]=> int(54382) [3]=> int(54566) [4]=> int(54735) [5]=> int(54707) [6]=> int(51323) [7]=> int(54790) [8]=> int(54541) [9]=> int(54731) [10]=> int(54639) [11]=> int(54787) }