Peter-Knudsen-Eight-2

Peter Knudsen Eight i vintrigt Aneby

Peter-Knudsen-Eight-2

I tisdags var det återigen dags för konsert i Anebys konserthus. Självklart inomhus och det känns därför lite märkligt att klaga över vädret. Men halka och hot om snöstorm innebar att många nog inte reste till Aneby för att höra Peter Knudsens oktett. Somliga kanske också stannade hemma för att titta på HV71 på någon sportkanal på TV:n.

Så det var en något decimerad skara som hörde Knudsens fina kompositioner och välspelande oktett. Tyvärr får man säga, för det blev en trevlig konsert med melodisk och välarrangerad musik. Knudsen har tidigare varit lärare på Sommenbygdens folkhögskola i Tranås, så konserthuset i Aneby var en bekant miljö efter många besök som. Lämpligt nog så kom kvällens förband just från samma skola. Som vanligt kul att höra unga musiker pröva sig fram i några standardnummer, för att så småningom hitta sin helt egna röst.

Knudsens och hans oktett spelade musik från den helt nya cd:n Sagas of the present (se recension i OJ 1-13). Musik med en lite vemodig ”nordisk” grundton där det går att höra stråk av svensk folkmusik och lite Jan Johansson tyckte någon i publiken. Knudsen har arrat fram en vacker blåsarklang med blandning av klarinetter, saxofoner och flöjt, tillsammans med trumpet och trombon. Inget direkt dramatiskt men melodiskt uppbyggt och mycket njutbart att höra.

Peter-Knudsen-Eight-1

Även fint solospel från samtliga. Mjuk och rörlig trombon från Lisa Bodelius och Emil Strandbergs djupa och vackra ton i trumpeten är alltid en tillgång. I den lilla sax-sektionen hördes bland annat ett intensivt och hetsigt solo på baryton från Thomas Backman och fin sopransax av Andreas Gidlund.

I kompet vikarierade Konrad Agnas bakom trummorna på ett helt självklart sätt. En ung musiker som vi kommer höra mycket av framöver och som tillsammans med Pär-Ola Landins starka bas skapade ett lågintensivt sväng.

En finstämd kväll, där sympatiskt mellansnack av Knudsen bidrog till en trevlig stämning. Alla som trotsade blåst och kyla för att höra hans oktett verkade nöjda med sitt val!

Text: Jan Strand
Foto: Göran Engström

Aneby jazzklubb, Konserthuset i Aneby 19 mars 2013.

Peter Knudsen Eight: Emil Strandberg tp, Lisa Bodelius tb, Andreas Gidlund ts ss cl fl, Gustav Rådström ts cl, Thomas Backman ts bars bcl fl, Peter Knudsen p, Pär-Ola Landin b, Konrad Agnas dr.

Förband från Sommenbygdens folkhögskola.

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54209) [1]=> int(54013) [2]=> int(54329) [3]=> int(54305) [4]=> int(50803) [5]=> int(54382) [6]=> int(54541) [7]=> int(51323) [8]=> int(54325) [9]=> int(54353) }