HenningUllen

Publiken på tårna för Ulléns sextett

HenningUllen

När Henning och Jonas stämmer upp ett blåsarintro till första låten för kvällen tystnar sorlet i ”The Earth Bar” på Hotell Hellsten och publiken – alltför liten med tanke på vad den ska få sig till livs under kvällen – lystrar.

  Det är inte första gången jag hör Henning Ullén och hans band och jag vet redan från start att jag kommer att få en uppfriskande dos dynamisk och fräsch musik från en samling unga män med en lovande framtid på jazzscenen.

Henning – då med en delvis annan ”line-up” – lät höra tala om sig för flera år sedan som ung lovande trumpetare och kompositör med ett eget sound. I september 2013 utsågs den kvintett som Henning då ledde till bästa jazzgrupp bland ”Unga Jazzkometer” – hyllade inför ett fullsatt Fasching. Juryn var imponerad av en oerhört höga nivå på gruppens musicerande med egen musik och strålande soloinsatser.

Den som hade letat sig till Hotell Hellsten denna kväll hade ingen anledning att ha någon annan uppfattning. Att det våras för ung svensk jazz visste vi redan, men man upphör ändå inte att förvånas över det flöde av talang och skaparkraft som väller fram ur nya generationer.

Den här kvällen går vidare med öppningsnumret Proceed, fylld av spännande klanger i ensemblespelet och spänstiga solon rakt igenom – och sätter tonarten för kvällen. När Henning och den härligt ”Tony Williams-drivande” Karl-Henrik Ousbäck bakom trummorna räknar igång andra låten är vi redan på tårna – den raka, råsvängande be-bop som levereras med Mr. Bag får närapå fart på de afrikanska dansmaskerna som pryder väggarna.

Första set innehåller också en helt bedårande ballad – Zinken – med underbart suggestiva klangfärger och ett rasande vackert pianosolo av Rasmus Lindelöw. Andra set fyller oss med ännu mer av friskhet och innovativt musicerande, t.ex. i Svenska Flaggan – med en injektion av tydlig folkton: Härligt!

Hennings dynamiska trumpetspel är ett kraftverk som ger energi åt hela gruppen – ingen nämnd, ingen glömd. I hans spel kan man spåra doser av Wynton Marsalis, Lee Morgan och kanske ytterligare någon av ikonerna. Men i hans egna kompositioner och tillsammans med en alltmer samspelt grupp blir hans spel, med inslag av både socker, salt och chili, till ett alldeles eget uttryck. Man väntar med spänning på nästa steg i utvecklingen.

Text & foto: Anders Wenström

Scen: Hotell Hellsten, Stockholm
Spelning: 20 mars 2014
Band: Henning Ullén Sextett

Henning Ullén – Trumpet, kompositör, kapellmästare och arrangör
Jonas Liljeberg – Tenorsax
Emmanuel Hailemariam – Gitarr
Rasmus Lindelöw – Piano
Björn Lundén – Bas
Karl-Henrik Ousbäck – Trummor

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54541) [1]=> int(54731) [2]=> int(54787) [3]=> int(50803) [4]=> int(54566) [5]=> int(54707) [6]=> int(54790) [7]=> int(54639) [8]=> int(51323) [9]=> int(54715) [10]=> int(54735) [11]=> int(54382) }