Raffinerat och genrebefriat med Goran Kajfeš Tropiques

Goran Kajfeš Tropiques, Kulturhuset, Stadsteatern, Stockholm Jazz Festival, 9 oktober 2020

Ett öppet och genrebefriat förhållningssätt har präglat de långsiktiga projekt där Goran Kajfeš varit primus motor som Oddjobb, Suptropic Arkestra och inte minst Tropiques. Samtidigt har det alltid funnits länkar i och gemensamma nämnare för bredden av influenser som Kajfeš och hans medmusiker organiskt kopplar samman. Resultaten blir i efterhand i hög grad självklara och logiska, där man tycker sig känna igen delarna samtidigt som helheten upplevs ny. Här finns referenser såväl till Terry Rileys seriala, repetitiva slingor, som Soft Machines spaceaktiga ljudlandskap, som österländskt transartade tongångar och till vemodiga folkmelodier från Balkan för att nämna några.

Tropiques fungerar mycket som en projektionsskärm med flera parallella spår. I grunden en enkel melodislinga som startpunkt, vilken ligger fast och återkommer i lätt modifierad form kring vilket en droneartad puls läggs, konstant vibrerande med varierande intensitet. Till flödet adderas solinsatser, både med stora frihetsgrader individuellt eller med stark kollektiv påbyggnad. Samspelet och interaktionen är mycket tätt och komprimerat, flödet skarvlöst med en klar riktning framåt.

Johan Berthlings basarbete med flera fria utflykter, håller de melodiska linjerna intakta. Johan Holmegard spelar återhållet med exakt precision och garanterar en stadig puls, men inducerar vid några tillfällen ett stadigt backbeat. Alexander Zethson skapar både breda fonder på keyboard blandat med lyriska inslag på piano. Genom violinisten Josefin Runsten och cellisten Leo Svensson, vilka gjorde sin första publika spelning med gruppen, breddas kraftfältet och soundet fördjupas. Goran Kajfeš är det självklara navet både med sitt pregnanta keyboardspel, vilket med små ändringar styr flödena, men också i hög grad hur han aviserar och elektroniskt multiplicerar och integrerar sina soloutflykter på trumpet.

Sammantaget har Kajfeš och Tropiques ytterligare kalibrerat och raffinerat sina spelupplägg och skapat en högst personlig profilerad mix som både känns tidlös men i hög grad även uppdaterad. Här finns mer att hämta…

Ulf Thelander

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser