Bild4

Raga, klassiskt och jazz när Vijay Iyer kom till Lund

Bild4

Bruncherna på Mejeriet i Lund har vid det här laget utvecklats till ett av landets bästa speltillfällen. Perfekt lokal både vad avser ljud och ljus och en synnerligen kunnig och intresserad publik. Alltså var det väl rätt givet att när tillfälle gavs Plektrum slog till och bokade Vijay Iyers grupp Tirtha.

 

Mina tankar går denna lördagseftermiddag till en konsert för nästan på dagen 2 år sedan då saxofonisten Rudresh Mahanthappa gästade Plektrum med sin grupp Indo-pak Coalition och det var lika svinkallt då som i dag.

Pianisten Vijay Iyer har ett förflutet i en av Mahanthappas tidigare grupper. Dessa båda virtuosa musiker och enligt Down Beat ”top rising stars”, leder nu också var sin trio med en grym tablaspelare i centrum. Både Iyers och Mahanthappa har sina rötter i Indien men verkar med utgångspunkt i USA.

Bild1

Iyer kallar sin grupp Tirtha vilket skall uttydas med övergång, vadställe eller helig plats.

Alltså ett ställe, tänker jag mig, där olika musikkulturer kan mötas. Tirtha är också namnet på gruppens förra året utgivna CD och konsertens låtar var med något undantag hämtade ur denna. Så fick vi tex höra Duality, Tribal wisdom, Falsehood, Tirtha, Abundanc med flera.

CD:n Tirtha, som jag nu kommer ihåg den, var riktigt bra med sin ragaliknande musik. Men jämfört med Tirtha live är ju skivan som en viskning. Jag fick nästan en chock av detta möte mellan öst och väst, indisk klassisk musik och jazz. Här var det pang på från start och rätt igenom hela denna effektiva tvåsetare.

Iyers originella och percussionistiska pianospel bollades mot gitarristen Prasannas kompakta ljudvägg där inte många luckor gick att finna Detta ”call and respons” förstärktes av Nittin Mittas skickliga tablaspel. Med hjälp av alla sina tillgängliga fingrar och handflator lyfte Mitta gruppen Tirtha till oanade höjder. Prasannas gitarr lät passande nog både som en sitar och en slidegitarr och jag tyckte mig höra både John McLaughlin (Shakti) och Jimi Hendrix.

Bild2

Denna, redan på pappret så spännande konsert, blev nu i verkligheten så lyckad man bara kunde begära och alla inblandade var synbarligen nöjda. Konserten gav oss alla den värme vi så väl behövde när vi traskade ut i vinterkylan.

Text: Stig Linderoth
Foto: Lasse Seger

Jazzklubben Plektrum
4 februari 2012
Mejeriet Lund
Vijay Iyer p, Nitin Mitta tabla, Prasanna g, voc

Bild3

 


Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(54639) [2]=> int(54707) [3]=> int(54541) [4]=> int(54329) [5]=> int(54731) [6]=> int(51323) [7]=> int(54566) [8]=> int(50803) [9]=> int(54746) [10]=> int(54715) [11]=> int(54382) }